Україна і світ

Квасоля: користь, шкода і кому не можна їсти квасолю


Квасоля завдяки своєму багатому складу посідає важливе місце в раціоні багатьох українців. Вона не лише корисна для здоров’я, але й має лікувальні властивості, проте вживати її потрібно обережно. Чому так – читайте в матеріалі.

Квасоля: користь

Квасоля містить багато поживних речовин, які роблять її надзвичайно корисною для організму. До її складу входять:

  • Макроелементи: кальцій, калій, магній, фосфор.
    Мікроелементи: залізо, мідь, йод, цинк, фтор.
    Вітаміни: А, В (В1, В2, В6), С, Е, РР, К.
    Білок: до 25% складу. За своїм складом білок квасолі подібний до тваринного, і засвоюється організмом на 70-80%.

Боби насичують організм енергією, сприяють зміцненню імунітету та покращують обмін речовин. Її споживання допомагає виводити токсини, очищати кишечник і знижувати рівень холестерину.

Квасоля: користь для жінок

Особливе місце квасоля займає в жіночому раціоні завдяки своїм властивостям:

  • Антиоксиданти в складі квасолі сприяють захисту клітин від старіння.
  • Завдяки вітамінам А і Е, квасоля сприяє регенерації шкіри, а також зміцнює волосся.
  • Продукт містить фолієву кислоту, яка важлива для репродуктивної системи жінок.
  • Клітковина та низький глікемічний індекс роблять квасолю ідеальним вибором для тих, хто прагне скинути зайву вагу.

Що лікує квасоля

Квасоля використовується як додатковий засіб при лікуванні багатьох захворювань:

  • Серцево-судинні хвороби. Калій і магній зміцнюють серце та знижують ризик гіпертонії.
  • Цукровий діабет. Завдяки аргініну, що має інсуліноподібну дію, квасоля сприяє зниженню рівня цукру в крові.
  • Захворювання нирок. Відвари з квасолі використовуються для лікування набряків та очищення сечового міхура.
  • Хвороби нервової системи. Страви з квасолі заспокоюють нерви, допомагають боротися з перевтомою та стресом.
  • Інфекційні хвороби. Високий вміст заліза підвищує опірність організму до інфекцій.

Кому не можна їсти квасолю

Сирі бобові небезпечні через токсичну речовину – гемаглютинін, яка може викликати отруєння.

Квасоля протипоказана при:

  • гастриті з підвищеною кислотністю;
  • виразковій хворобі шлунка та дванадцятипалої кишки;
  • панкреатиті та холециститі;
  • подагрі та нефриті.

Літнім людям рекомендується обмежити вживання квасолі через знижену ферментативну активність.

Щоб зменшити газоутворення, страви з квасолі варто поєднувати з кропом, тміном або іншими спеціями, які сприяють травленню.

Джерело: tdmu.edu.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-11-18 17:35:00