Україна і світ

Країни-кредитори відстрочили боргові виплати України до кінця 2023 року

У середу, 14 вересня, міністр фінансів України Сергій Марченко підписав Меморандум про взаєморозуміння про призупинення виплат за державним та гарантованим державою боргом із групою офіційних кредиторів України з країн G7 та Паризького клубу.

Як уточнюється, меморандум має пом’якшити економічні наслідки агресивної війни, розв’язаної Російською Федерацією проти України.

– Угода була укладена як продовження оголошеного 20 липня групою офіційних кредиторів України наміру призупинити виплати основної суми та відсотків за двосторонніми боргами з 1 серпня 2022 року до кінця 2023 року з можливістю продовження призупинення на додатковий рік, – йдеться у повідомленні, опублікованому Мінфіном.

Так, країни-кредитори висловили свою підтримку зупиненню виплат за боргом України, щоб дозволити уряду України збільшити соціальні витрати, витрати на охорону здоров’я та підтримку економіки, що постраждала від війни.

Усього меморандум підписали представники: Канади, Франції, Німеччини, Японії, Великобританії та Сполучених Штатів Америки.

– Припинення виплат за боргом Україною, підтримане цими країнами, дозволить українському уряду заощадити валютну ліквідність і, таким чином, забезпечити соціальні витрати, витрати на охорону здоров’я чи підтримку економіки. Загальна сума боргу, що покривається цим Меморандумом, становить приблизно 3,1 мільярда доларів США, – сказано в повідомленні.

Міністр фінансів Сергій Марченко наголосив, що російська загарбницька війна виявила справжніх друзів України.

– Від імені нашої країни та українського народу я хотів би подякувати нашим партнерам за підтримку та надання пільгового фінансування та грантів, а також за цю ініціативу призупинення виплат за державним боргом, – сказав він.

Марченко зазначив, що після підписання меморандуму очікуються ще двосторонні переговори з країнами-партнерами для пошуків рішень, які дозволяють Україні мати доступ до валютної ліквідності, щоб покрити щомісячний дефіцит державного бюджету під час війни у ​​короткостроковій перспективі, впоратися з фінансовими зобов’язаннями у середньостроковій перспективі та як можна скоріше відновити економіку України після перемоги.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Група офіційних кредиторів України вітала реформи, здійснені урядом України для подолання економічних та фінансових наслідків війни, а також закликала інших офіційних двосторонніх кредиторів швидко досягти згоди з Україною щодо припинення виплат за боргом.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-09-15 00:26:25

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин