Україна і світ

Котлети по-київськи: рецепт з маслом і зеленню


Котлета по-київськи – поєднує в собі ніжне куряче філе з ароматним вершковим маслом і зеленню. Ця страва підкорила серця гурманів не лише в Україні, а й далеко за її межами.

Як приготувати котлети по-київськи в домашніх умовах та секрети приготування – читайте в матеріалі.

Котлета по-київськи: рецепт

Щоб масло не витекло під час смаження, важливо перед приготуванням його гарно заморозити та повністю загорнути у філе.

Інгредієнти на 4 котлети:

  • куряче філе – 4 шт.
  • вершкове масло – 100 г
  • часник – 2 зубчики
  • кріп – 1 пучок
  • яйця – 5-6 шт.
  • борошно пшеничне – 100 г
  • панірувальні сухарі – 300 г
  • сіль, перець – до смаку
  • олія – для смаження

Приготування котлет по-київськи:

  1. Почнемо з приготування ароматного масла. Розм’якшене вершкове масло змішуємо з пропущеним через прес часником і дрібно нарізаним кропом. Формуємо з отриманої маси невеличкі довгасті палички та поміщаємо їх у морозилку на 30 хвилин, щоб вони застигли.
  2. Тепер підготуємо куряче філе. Його гарно промиваємо, обсушуємо та видаляємо зайве (хрящик, жир тощо). Розрізаємо його уздовж, але не до кінця, щоби вийшов один великий пласт. Накриваємо філе харчовою плівкою і злегка відбиваємо кухонним молотком, поки воно не стане тоншим і рівномірнішим. Філе солимо, перчимо з обох боків і залишаємо на 20 хвилин.
  3. Робимо котлети по-київськи так. На кожен шматок філе викладаємо паличку замороженого масла із зеленню. Потім філе загортаємо так, щоби масло було повністю “закутане” у філе. Формуємо котлету, притискаючи та закріплюючи краї, щоби масло не витікало під час смаження.
  4. Підготуймо все для панірування. Беремо 3 миски: з борошном, зі збитими яйцями та з панірувальними сухарями.
  5. Паніруємо кожну котлету спочатку в борошні, потім у яйцях, і нарешті в панірувальних сухарях. Цей процес повторюємо ще 1-2 рази.
  6. У глибоку сковороду чи каструлю вливаємо олію (близько 700 мл) та розігріваємо її близько 5 хвилин. Важливо олію не перегріти, щоб панірування не підгоріло.
  7. Викладаємо в олію 2 котлети по-київськи та смажимо, періодично перевертаючи, до золотавої скоринки. Час смаження – до 8 хвилин. Потім смажимо ще 2 котлети.
  8. Після цього перекладаємо золотаві котлети на деко і доводимо до повної готовності у духовці. Час приготування за 180 °C – близько 10-12 хвилин.

Подаємо котлети по-київськи гарячими з картопляним пюре, овочевим салатом або нарізаними свіжими овочами. Смачного!

Приготуйте котлету по-київськи в домашніх умовах, щоби переконатися, що це не складно і дуже смачно!

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-01-29 11:50:00