Україна і світ

Колишні військові, яких схопили окупанти, вважаються цивільними заручниками — Координаційний штаб

У Координаційному штабі відбулася зустріч з рідними, які об’єдналися у громадську організацію «Цивільні в полоні». На запитання близьких відповіли представники Координаційного штабу та Офісу Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Рідних запевнили, що на цивільних українських заручників, які перебувають у російській неволі, заведені справи в Національному інформаційному бюро, як і на військовополонених.

Про це повідомляє Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

Представник Штабу зауважив, що колишні військові, яких схопили на захоплених територіях, і які не були на той час на службі, вважаються цивільними заручниками: «Якщо їх пропонують на обмін як військовополонених, то ми ні від кого не відмовляємося. Забираємо усіх».

Затримання цивільних – це порушення прав людини на свободу. Тому переговори щодо їхнього звільнення веде Офіс омбудсмена.

«Коли вдається звільнити з російської неволі цивільних, їх теж опитують про подробиці перебування в місцях утримання. У тому числі про те, кого вони там бачили з наших», – зазначив представник Офісу Уповноваженого.

Також він розповів деякі подробиці утримання наших бранців:

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

«Інколи їм дозволяють читати книжки та дивитися телевізор. На кожній книжці стоять штампи «перевірено на наявність екстремістського змісту». У деяких колоніях дають читати лише про Другу світову війну, як кажуть росіяни – про «вєлікую отечесвєнную». Зрозуміло, що це робиться з пропагандистською метою. В одному місці, наприклад, наші хлопці про звільнення Херсона дізналися з шоу пропагандиста соловйова».

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2023-02-15 18:29:07