Україна і світ

Китай не визнає анексію Криму і назвав заяву про безмежну дружбу з РФ риторикою

Китай заявив, що не був на боці Росії у війні, і що критики неправильно інтерпретують декларацію про “безмежну дружбу” Пекіна та Москви, що була підписана напередодні повномасштабного вторгнення в Україну.

Про це заявив посол Китаю у Євросоюзі Фу Конг напередодні візиту європейської дипломатичної місії.

Він припустив, що зв’язки КНР та РФ можуть бути не такими безмежними, як колись заявляли їхні лідери.

Зараз дивляться

— “Безмежність” – це не що інше, як риторика, – сказав Фу.

Як відомо, російський диктатор Володимир Путін та китайський лідер Сі Цзіньпін підписали спільну заяву, в якій проголосили “безмежну” дружбу між їхніми країнами, лише за три тижні до повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Фу заявив, що Китай не надавав військової допомоги Росії і не визнає її спроб анексії українських територій, включаючи Крим і Донбас.

За його словами, Пекін не засудив вторгнення, оскільки розуміє заяви Росії про оборонну війну проти нібито зазіхань НАТО, а також тому, що його уряд вважає, що “глибинні причини є складнішими”, ніж кажуть західні лідери.

Він виправдовував той факт, що Сі досі не зателефонував президенту України Володимиру Зеленському. За словами Фу, відсутність дзвінка не має великого значення, адже Сі дуже зайнятий, а між двома країнами відбуваються часті контакти на нижчому рівні.

— Я знаю, що люди зациклені на президентському дзвінку. Той факт, що президент Сі не розмовляє із Зеленським, не означає, що Китай на боці Росії в українському питанні, – сказав Фу.

Також посол заявив, що Китай не буде надавати зброю Росії для використання в Україні ні зараз, ні в майбутньому. Він виступив з критикою держсекретаря США Ентоні Блінкена через його заяву, що Китай розглядає можливість надання Росії летальної зброї.

Фу припустив, що Китай відкритий до угоди з Європою щодо санкцій та інвестицій. Але крім позиції Китаю щодо України, існують перешкоди, пов’язані, зокрема, з питаннями прав людини.

У 2021 році ЄС запровадив санкції проти китайських посадовців та юридичних осіб через ставлення до етнічних уйгурів у регіоні Сіньцзян. Пекін відповів санкціями проти законодавців ЄС, а інвестиційна угода між ЄС та Китаєм відтоді політично заморожена.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Посол висловив сподівання, що обидві сторони скасують санкції і завершать торговельну угоду, що зайшла в глухий кут, відому як Всеосяжна угода про інвестиції. Дипломати ЄС повідомили, що під час приватних зустрічей протягом останніх тижнів Фу припустив, що Китай може в односторонньому порядку зняти свої санкції, якщо це допоможе розблокувати угоду і надасть певну форму взаємної відповіді.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-04-05 17:27:46

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин