Україна і світ

Китай міг зупинити війну в Україні, але навіть не намагався – Тімоті Снайдер

Американський історик, професор Єльського університету Тімоті Снайдер вважає, що у Китаю були можливості зупинити війну в Україні, проте він навіть не намагався це зробити.

Про це Тімоті Снайдер сказав в інтерв’ю Українській правді.

За його словами, Китай допустив війну РФ проти України, хоча насправді погано бере на себе відповідальність.

Тімоті Снайдер заявив, що китайці намагаються вдавати, що не ухвалюють жодних рішень, що всі рішення приймають у Білому домі.

– Але у випадку цієї війни Америка намагалася її зупинити, але не змогла. А китайці не намагалися це зупинити, але мали таку можливість. Натомість у лютому Путіну дали дозвіл на цю війну. А потім, коли це почалося, вони також могли її зупинити, але вони просто дозволили цьому статися. Отже, це війна Китаю. Китай несе фундаментальну відповідальність за цю війну, – наголосив американський історик.

За словами професора, президент Росії Володимир Путін не здатний ухвалити самостійне рішення такого масштабу, як війна в Україні.

– Я не думаю, що він здатний прийняти самостійне рішення щодо чогось такого масштабу. Я думаю, що китайці підтримували триденну війну. Думаю, вони повірили у версію, що буде триденна війна і все швидко закінчиться, а Захід нічого не встигне зробити. Тепер війна тривала, – заявив Снайдер.

Щодо позиції Китаю стосовно Росії, то для нього РФ як колонія. Крім того, Китаю вигідно, щоб Росія стала слабкою, бо там буде легше нею керувати та контролювати.

– Зараз, коли йде війна, вони не допомагають Росії, тому що більше піклуються про американських споживачів, ніж про Путіна, – наголосив Тімоті Снайдер.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За його словами, у довгостроковій перспективі китайці хочуть експлуатувати російські природні ресурси, і ця війна полегшить їм шлях до цього.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-09-15 15:39:49

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин