Україна і світ

Китай має рекордний дефіцит торговельного балансу з РФ через дорогі енергоносії – Bloomberg

Дефіцит торговельного балансу Китаю з Росією у 2022 році досяг рекордних 38 млрд доларів, оскільки світові ціни на енергоносії різко зросли через війну в Україні.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

За даними головного митного управління Китаю, у 2022 році друга за величиною економіка світу закупила в Росії товарів на 114,1 млрд доларів, що на 44% більше, ніж роком раніше. Для порівняння, загальний обсяг імпорту Китаю з усього світу за рік зріс лише на 1,1%.

Експорт до Росії зріс приблизно на 13% до 76,1 млрд доларів. Це призвело до торгового дисбалансу більш ніж утричі, порівняно з роком раніше.

Китай став одним із небагатьох великих покупців – поряд з Індією та Туреччиною – нафти з Росії. Країни Великої сімки та Євросоюзу запровадили санкції на енергоносії з Росії.

Китай не приєднався до США та їхніх союзників щодо обмеження цін на російську нафту, і Пекін отримав великі знижки на нафту.

За даними китайської митниці, загальний обсяг імпорту сирої нафти Китаєм минулого року за вартістю підскочив на 41,4% порівняно з 2021 роком, хоча обсяг скоротився на 0,9%.

При цьому Китаю вдалося уникнути стрімкого зростання цін, як, наприклад, у Європі та США. Частково це пов’язано зі збільшенням внутрішнього видобутку вугілля, і уряд підтримував ціни на стабільному рівні.

Споживча інфляція у Китаї збільшилася на 2% минулого року, при цьому ціни на воду, електроенергію та паливо зросли на 2,9%.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Загроза інфляції, що імпортується, збережеться у 2023 році, але Китай здатний її стримувати.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-01-13 17:42:15