Україна і світ

Кістковий бульйон: чим корисний та рецепт приготування


Кістковий бульйон все популярнішим завдяки своїм корисним властивостям. Його насичений смак та користь для суглобів, шкіри та травлення беззаперечна.

Як правильно варити кістковий бульйон, скільки часу потрібно для отримання максимуму користі, а також про його переваги й застереження – читайте в матеріалі.

Кістковий бульйон: рецепт

Кістковий бульйон готується із яловичих, свинячих, курячих чи індичих кісток, особливо тих, що містять суглоби та хрящі.

Інгредієнти:

  • яловичі, свинячі, курячі чи індичі кістки – 1,5-2 кг
  • вода – 4 л
  • сіль, перець – до смаку

Для додаткового аромату можна додати овочі: моркву, цибулю, часник, корінь селери чи петрушки, а також спеції, наприклад, лавровий лист або перець горошком.

Приготування:

  1. Гарно промиті та попередньо вимочені у холодній воді кістки викладаємо у каструлю та заливаємо водою.
  2. Кістковий бульйон варимо, знімаючи пінку, не менше 4-6 годин.
  3. Через годину після початку приготування, додаємо спеції та овочі до вашого смаку. А наприкінці приготування додаємо мелений чорний перець та сіль.

Як правильно варити кістковий бульйон

Щоб отримати максимальну користь з бульйону, варіть кістки на повільному вогні не менше 4-6 годин для курячих і до 12 годин – для яловичих. Довше варіння дозволяє отримати більше корисних речовин, зокрема колагену та амінокислот.

Кістковий бульйон можна використовувати як основу для супів, соусів чи вживати як окрему страву.

Скільки потрібно варити кістки для колагену

Колаген починає виділятися з кісток після кількох годин варіння. Чим довше варіння, тим більше колагену виділиться.

Колаген, перетворюючись на желатин, надає бульйону густої текстури і робить його корисним для суглобів та шкіри.

Кістковий бульйон: користь і шкода

Кістковий бульйон має корисні властивості, адже містить вітаміни, мінерали, колаген та амінокислоти.

  • Здоров’я суглобів. Бульйон багатий глюкозаміном та хондроїтином, які сприяють збереженню гнучкості суглобів, допомагають при артритах і можуть зменшити біль.
  • Пружність шкіри. Колаген та гіалуронова кислота підтримують еластичність шкіри, що допомагає зберігати її молодою та пружною.
  • Захист кишківника. Амінокислоти, такі як гліцин і глютамін, підтримують роботу кишківника, сприяють відновленню його епітелію, зменшують запалення.
  • Заспокійливий ефект. Гліцин також позитивно впливає на нервову систему, покращуючи сон і загальний настрій.

Можлива шкода кісткового бульйону

  • Невелика кількість свинцю. Свинець може накопичуватися в кістках тварин. Хоча його концентрація невелика, постійне споживання великої кількості бульйону може нести певний ризик.
  • Ризик бактеріального забруднення. Важливо варити бульйон виключно зі свіжих, не морожених кісток. А зберігати його треба в холодильнику не більше 2-3 днів, адже через високий вміст білків він швидко псується.

Джерело: Євген Клопотенко

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-11-12 11:13:00