Україна і світ

Кислиця пояснив, як РФ могли б виключити з Радбезу ООН

Для виключення країни-агресора Росії з Радбезу ООН має спочатку змінитися позиція постійних членів організації щодо цього питання.

Про це повідомив у коментарі Голосу Америки постійний представник України при ООН Сергій Кислиця, відповідаючи на запитання, чи є якийсь прогрес щодо усунення РФ із Радбезу чи блокування її постійного членства.

За його словами, позиція України полягає в тому, що РФ уже не є членом Радбезу ООН, оскільки присутня там на місці колишнього Радянського Союзу.

Водночас такі заяви української сторони не подобаються постійним членам Радбезу ООН.

– Я постійно чую прохання не акцентувати на цьому увагу. Тому доки не зміниться політична позиція, зокрема постійних членів Ради безпеки, юридичної перспективи вирішення питання усунення Росії з Радбезу я не бачу, – зазначив Кислиця.

Він пояснив, що можна було б також ухвалити політичне рішення. Адже в 1991 році входження РФ до складу постійних членів Радбезу ООН відбулося автоматично – без жодних консультацій, публічних засідань та голосувань у Раді безпеки та Генасамблеї. Тодішній представник Радянського Союзу закрив засідання ще в цій ролі, а наступне відкрив уже як посол Росії.

– Це може бути політичне рішення. Воно тоді передбачатиме визнання помилковості ухваленого ними за зачиненими дверима рішення в грудні 1991 року, – наголосив Кислиця.

Він уточнив, що найбільші системні зміни в архітектурі регіональної чи глобальної безпеки відбувалися після воєн. Кислиця переконаний, що після розгрому РФ у війні проти України та всього цивілізованого світу міжнародна спільнота “не матиме іншого виходу” та перегляне формулювання, які стосуються глобальної архітектури безпеки.

– Інакше це буде поразка колективного цивілізованого світу, повторення тих же помилок системного характеру, які робилися протягом 30 років і призвели до можливості агресії РФ проти України, – підсумував він.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Як відомо, 12 жовтня Генасамблея ООН проголосувала за проєкт резолюції, яка засуджує спробу Росії анексувати чотири області України. Документ підтримали 143 країни. Проти традиційно проголосували сама РФ, а також Нікарагуа, Білорусь, Сирія і КНДР.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-10-15 22:32:46

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин