Україна і світ

Кисень, вакцини, тести: як Україна готується до нової хвилі Covid-19

Про те, як Україна готується до нової хвилі Covid-19, у своєму Telegram-каналі розповів голова профільного Комітету Верховної Ради Михайло Радуцький.

За його словами, згідно з даними МОЗ, останнім часом показники захворюваності на коронавірусну інфекцію зростають.

Так, за минулий тиждень виявлено майже 4 тис. нових пацієнтів, що на 40% більше, ніж позаминулого тижня. Госпіталізовано 1,7 тис. осіб, але зайнято лише 4,5% ліжко-місць, виділених під лікування коронавірусу.

Летальних випадків за минулий тиждень зафіксовано 16, за позаминулий — 14.

На думку Михайла Радуцького, одна з причин активного поширення хвороби – новий різновид Омікрону ВА.5. Випадки мутації штаму були виявлені в Чернівецькій та Волинській областях. У той же час щеплення бустерної дозою ефективна проти це нової мутації коронавірусу.

– Профільне міністерство продовжує підготовку медичних закладів до можливої нової хвилі Covid-19, – зазначає Радуцький.

За його словами, сьогодні МОЗ України:

  • закуповує нове обладнання для діагностики вірусу. Зокрема, кілька днів тому за підтримки Світового банку відомство придбало ампліфікатор для референс-лабораторії ЦГЗ. Він дозволить проводити більше досліджень методом ПЛР і виявляти мутації вірусу;
  • встановлює кисневі станції в лікарнях. З початку року в медичних закладах встановлено 109 кисневих станцій. Торік за державними закупівлями та коштами субвенцій придбали 344 станції;
  • формує запас тестів і вакцин. Наразі в регіонах сформований запас тестів на Covid-19 на кілька місяців. Разом понад 1,4 млн одиниць тестів. Запас вакцин Pfizer і CoronaVac також сформований;
  • проводить бустерні щеплення. Поки двома дозами вакцини прищеплювалися 15 млн українців, бустерною – лише 2 млн. Також в Україні дозволена друга бустерна доза проти Covid-19 людям 60+ і пацієнти з хронічними хворобами.

За словами Михайла Радуцького, сьогодні черг до пунктів вакцинації майже немає. Тому саме час зробити щеплення, поки не почалася нова хвиля коронавірусної хвороби.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Михайло Радуцький

медики
Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-08-12 12:36:38

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин