Україна і світ

Кіберзловмисники намагалися встановити на комп’ютери органів державної влади шпигунські програми

Урядова команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події України (CERT-UA) зафіксувала масове розповсюдження електронних листів начебто від імені АТ «Укртелеком». Метою такого розсилання, спрямованого переважно на органи державної влади, ймовірно, є шпигунство.

Про це повідомляє Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України.

Листи з темою «Судова претензія за Вашим особовим рахунком 7192206443063763 от: 06.02.2023» та додатком у вигляді RAR-архіву «судовий лист, інформація щодо заборгування.rar» містять текстовий документ «Ваш персональний код доступу -254507.txt» та ще один RAR-архів «судовий лист, інформація щодо заборгування. pdf.rar», захищений паролем. У другому архіві розміщений файл «судовий лист, інформація щодо заборгування.pdf.exe», розміром більше 600 МБ.

Запуск цього EXE-файлу призведе до встановлення на комп’ютері жертви програми для віддаленого контролю та спостереження Remcos. Ця програма від компанії Breaking Security є легітимним інструментом віддаленого адміністрування, а її варіант «Professional» продається на вебсайті виробника за ціною від 58€.

Виявлена активність відстежується за ідентифікатором UAC-0050 щонайменше від 2020 року. Попередні кібератаки згаданої групи здійснювалися із застосуванням програми для віддаленого адміністрування RemoteUtilities. Фахівці CERT-UA, виходячи з функціоналу програм і з того, що об’єктами кібератак зазвичай (але не винятково) є органи державної влади України, вважають, що така активність здійснюється з метою шпигунства.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Більше деталей про інцидент – на сайті CERT-UA

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2023-02-07 15:09:01

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин