Україна і світ

Київський процес Лозниці покажуть на Венеціанському кінофестивалі

На Венеціанському кінофестивалі у вересні відбудеться прем’єра нового документального фільму Сергія Лозниці Київський процес, знятого нідерландською компанією ATOMS & VOID на замовлення Меморіального Центру Голокосту Бабин Яр.

В основі картини – Київський процес, також відомий, як Київський Нюрнберг, який відбувся у січні 1946 року і був одним із перших післявоєнних судових процесів, де притягли до відповідальності німецьких нацистів та їхніх колабораціоністів.

Київський процес - Сергій Лозниця
Київський процес - Сергій Лозниця

Київський процес Лозниці покажуть на Венеціанському кінофестивалі / 2 зображення

У справі №1679 Про звірства, вчинені фашистськими загарбниками на території Української РСР перед судом постали 15 злочинців, дії яких пізніше були визнані Нюрнберзьким процесом “злочинами проти людства”.

Київський процес - Сергій Лозниця

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За допомогою унікальних архівних кадрів Лозниця реконструює ключові моменти судового процесу, зокрема заяви підсудних і покази свідків, які пережили Аушвіц і трагедію Бабиного Яру.

– На забуті кадри Київського процесу я натрапив, коли працював над архівними дослідженнями для проєкту Бабин Яр. Контекст. Отримавши доступ до цього унікального кадру, такого ж потужного, як і знамениті плівки Ейхмана, я вирішив зняти фільм, у якому відтворюється весь процес. Традиційно моя мета – занурити глядачів в атмосферу зали суду: дати їм відчути, ніби вони спостерігають за процесом з місця на публічній галереї.

 

Коли я починав цей проєкт навесні 2021 року, я навіть у найгіршому кошмарі не міг уявити, що Україна знову стане полем битви, а невинні мирні жителі знову зазнають жорстокого насильства. Тільки цього разу варвари-загарбники одягають російські однострої. Ми були відкинуті на 80 років назад і, здається, не винесли жодних уроків з нашої новітньої історії… Я всім серцем бажаю, щоб нам не довелося довго чекати, поки виконавці злочинів проти людяності, скоєних в Україні сьогодні, будуть притягнуті до відповідальності, – каже Сергій Лозниця.

Київський процес - Сергій Лозниця
Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-07-29 00:01:30

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин