Україна і світ

Київ знову задимлений через пожежі: чому горять торф’яники

У Києві 5 вересня спостерігається задимленість та погіршення якості повітря через пожежі в області.

За даними ДСНС, наразі триває ліквідація торф’яних пожеж поблизу села Соснівка Вишгородського району та села Перше Травня Броварського району.

Факти ICTV розповіли, що таке торф та чому горять торф’яники.

Що таке торф

Торф — це горюча речовина, що виникає з органіки, що не повністю розклалася. Загалом в Україні налічується понад 1 500 покладів торфу з сумарним запасом в 1,3 млрд тонн.

Оскільки торф застосовується в сільському господарстві як добриво, в минулому болота на території області висушували, щоб відкрити доступ до торфовищ і налагодити видобуток.

Нині багато родовищ залишаються покинутими, і через людське втручання ці раніше осушені території стали пожежонебезпечними. Це пов’язано з тим, що низький рівень ґрунтових вод не дістає до покладів торфу, який легко займається.

Чому горять торф’яники

Пожежі торфовищ спричинені регулярними підпалами листя, сухої трави та необережним поводження з вогнем. На відміну від лісових або степових пожеж, погасити охоплені полум’ям торфовища набагато складніше, а шкода для здоров’я людини – більша.

Складність потягає у тому, що поклади торфу лежать під землею. А висока горючість і характер залягання перетворює горіння торфу у свого роду тління, ліквідувати яке можна тільки заливши торфовище водою.

Київська область багата на поклади торфу, тому горить регулярно. Щоб загасити пожежі, рятувальники заливають осередки водою і розкопують лопатами. Хоч площа може бути й невеликою, але чад йде у повітря.

Чим небезпечний дим торф’яних пожеж

Навіть невеликі осередки горіння в різних місцях здіймають в небо тонни твердих часточок продуктів згорання. Потім вони скупчуються над містами і селами у вигляді смогу.

Викиди тління торфовищ містять сірчану й нітратну кислоти, альдегіди, чорний вуглець і токсичні органічні сполуки. Іноді зустрічаються і речовини гомологічного ряду фенолу і ацетону. Такі сполуки нерідко є канцерогенними та мутагенними речовинами.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Детальніше про рівень забруднення повітря у Києві – читайте у матеріалі Фактів ICTV.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-09-05 16:55:08

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин