Україна і світ

Катування, нелюдське поводження і викрадення: Human Rights Watch про злочини РФ на Півдні України

Російські військові викрадають і катують людей у Херсонській та Запорізькій областях. Відповідну доповідь оприлюднили правозахисники з організації Human Rights Watch.

Вони поговорили з 71 людиною з Херсона, Мелітополя, Бердянська, Скадовська та 10 інших міст та селищ Херсонської та Запорізької областей.

– Російські війська перетворили окуповані території на Півдні України на прірву страху і дикого беззаконня. Катування, нелюдське поводження, свавільне затримання та незаконне позбавлення волі цивільних осіб є одними з очевидних воєнних злочинів, які ми задокументували, – заявила представниця HRW Юлія Горбунова.

Громадяни описали 42 випадки, коли російські військові викрадали, утримували без зв’язку із зовнішнім світом та катували цивільних.

Також Human Rights Watch задокументувала тортури військовослужбовців тероборони Херсона. Двоє з них померли. 27 березня російські військові викрали командира тероборони Херсона Віталія Лапчука, його заступника Дениса Миронова та добровольця тероборони.

Миронов помер від травм, яких зазнав після побиття у полоні. Тіло Лапчука, якого, за словами його дружини, також сильно побили у полоні, знайшли 22 травня у річці. Його руки були пов’язані, а до ніг прив’язана гиря.

Доброволець тероборони, який також дістав травми, вижив. Він повернувся додому в рамках обміну полоненими.

У доповіді правозахисники описали затримання журналістів, активістів, протестувальників, місцевих чиновників. Про місцезнаходження деяких із них родичам досі нічого не відомо.

У Human Rights Watch нагадали, що незаконні затримання та викрадення заборонені міжнародним гуманітарним правом та можуть бути прирівняні до воєнних злочинів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Human Rights Watch

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-07-23 15:59:04