Львівський портал

Катастрофічна ситуація. 80% дітей-переселенців не навчаються у Львові

Лише кожна п’ята внутрішньо переміщена дитина, яка зараз зареєстрована і проживає у Львові, ходить до місцевої школи чи дитячого садочка. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської міськради.  

За словами керівника управління соцзахисту Львова Олексія Неділі, за офіційними даними на обліку є 98 тисяч внутрішньо переміщених українців, з який майже 23 тисячі – діти віком до 18 років.  

«Це велика проблема, адже діти не інтегруються в середовище. Ми не знаємо, скільки ще триватиме війна і невідомо, коли переселенці зможуть повернутися додому. Дітям потрібне живе спілкування з ровесниками», – зазначив він. 

Серед 22 695 внутрішньо переміщених дітей, які проживають у Львові: 

  • 6 149 дошкільнят (0-5 років); 
  • 5 317 учнів початкових класів (6-9 років); 
  • 7 131 – середніх класів (10-14 років); 
  • 4 098 – старших класів (15-18 років). 

«Станом на сьогодні до міських садочків Львова ходить близько 800 дітей-переселенців, а до шкіл – близько 3 200. Тобто всього чотири тисячі дітей є інтегрованими у середовище громади! Це катастрофічна ситуація», – наголошує начальник управління освіти Львівської міськради Андрій Закалюк.  

За його словами, ймовірно, більшість дітей-ВПО навчається дистанційно у своїх школах. Адже прифронтові навчальні заклади просять дітей залишатися у них, бо якщо не буде дітей, вчителям не будуть платити зарплати. Відтак школи не будуть функціонувати. 

«Діти вже два роки навчаються онлайн! Вже є навіть дослідження, які показують, що довготривале навчання онлайн не дає результату. Ми закликаємо батьків-переселенців віддавати дітей у школи і садки міста. Батьки можуть звернутися до найближчих навчальних закладів поруч з місцем проживання, це не потребує великих зусиль. Не позбавляйте своїх дітей можливості мати якісну освіту та спілкування з однолітками», – наголошує Андрій Закалюк.



Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook. 

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-08-22 15:22:00