Україна і світ

Капусняк з пшоном: рецепт приготування найкращої їжі взимку


Варять капусняк на м’ясному бульйоні, з пшоном, зі шкварками, приправляють сметаною та свіжою зеленню. Капусняк варили ще запорозькі козаки. І не дарма – тарілка цієї ароматної густої страви дарує відчуття ситості на довгі години. Ця перша страва і зігріє, і нагодує!

Смаком капусняк не гірший від борщу, але має особливості. Готують його тільки з квашеної капусти, яку віджимають від розсолу та дрібно шинкують. А от картоплю можна варити цілою, а потім розім’яти в каструлі.

Для бульйону беруть жирну свинину або яловичину. А якщо хочуть приготувати пісний капусняк, варять юшку з грибів та додають олію.

Як приготувати капусняк з пшоном

Інгредієнти:

  • м’якоть свинини – 400 г
  • квашена капуста – 500 г
  • картопля – 3-4 шт.
  • морква – 1 шт.
  • цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • пшоно – 100 г
  • олія – 3 ст. л.
  • лавровий лист, перець горошком, перець чорний мелений, сіль – до смаку
  • вода – 3-3,5 л
  • сметана та зелень (кріп, петрушка) – для подачі

Приготування:

  1. М’ясо промиваємо, нарізаємо середнього розміру шматочками, викладаємо в каструлю і варимо, після закипання води, 20 хвилин. Пінку потрібно зняти.
  2. Пшоно гарно промиваємо холодною водою і викладаємо до м’яса. Також викладаємо почищені цілі картоплини.
  3. Нарізану цибулю та натерту на грубій тертці моркву смажимо на олії до напівготовності.
  4. Квашену капусту за потребою (якщо кисла) промиваємо, відтискаємо і трішки шаткуємо.
  5. Капусту викладаємо у пательню до овочів і тушкуємо разом близько 10 хвилин.
  6. Капусту з овочами викладаємо у каструлю, додаємо усі спеції до смаку і готуємо ще 10 хвилин. Якщо любите більш рідку першу страву, влийте ще води. Картоплю, якщо не розварилася, можна розім’яти або нарізати шматочками.
  7. Зніміть капусняк з вогню, накриваємо кришкою і даємо настоятися 15 хвилин.

Подаємо капусняк гарячим, додавши у кожну тарілку сметану та посипавши нарізаною зеленню.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-02-03 13:30:00