Україна і світ

Капкейки: рецепт за лічені хвилини

Капкейки (від англійського cupcake, що означає торт у чашці) – це невеликі порційні тістечка, запечені в паперових чи алюмінієвих формочках.

Перші згадки про капкейки зустрічаються ще у старовинних кулінарних книгах 1796 та 1828 років, де були записані прості рецепти маленьких тортиків. Стандартний рецепт капкейків містить вершкове масло, цукор, яйця та борошно, але існує безліч варіацій.

Капкейки часто плутають з мафінами, але є важливі відмінності. Мафіни можуть бути не лише солодкими, а й солоними, часто з сирною чи овочевою начинкою, і їхнє тісто зазвичай дріжджове. Капкейки ж готують лише як десерт: пишне тісто з розпушувачем, часто солодка начинка та обов’язкова кремова шапочка зверху.

Як зробити капкейки в домашніх умовах та крем до них – читайте в матеріалі.

Капкейки: рецепт

Цей рецепт простий та швидкий, а тому підходить навіть для кондитерів-початківців. Щоби приготувати шоколадні капкейки, замініть частину борошна на какао (30 г). Чи додайте в тісто розтоплений теплий шоколад (2 ст. л.).

Інгредієнти:

Для тіста:

  • борошно пшеничне – 150 г
  • цукор – 150 г
  • ванільний цукор – 1/2 ч. л.
  • яйця – 2 шт.
  • молоко – 150 мл
  • вершкове масло – 100 г
  • розпушувач – 1 ч.л.
  • сіль – дрібка

Для крему:

  • вершкове масло – 150 г
  • цукрова пудра – 250 г
  • молоко або вершки – 2-3 ст. л.
  • ванілін – дрібка
  • какао чи харчові барвники для різних смаків і кольорів – за бажанням

Вершкове масло для тіста дістаємо з холодильника заздалегідь, щоб воно стало м’яким.

Приготування класичних капкейків:

  1. Для тіста масло збиваємо з цукром та ванільним цукром до пишної маси. Додаємо яйця та дрібку солі, продовжуючи збивати до однорідності. Борошно просіюємо з розпушувачем та поступово вводимо у збиту масу. Вливаємо молоко і гарно перемішуємо.
  2. Формочки з паперовими касетами заповнюємо тістом приблизно на 2/3.
  3. Випікаємо капкейки в духовці за 180 градусів 25 хвилин.
  4. Для крему масло збиваємо міксером, поступово вводячи цукрову пудру з дрібкою ваніліну. Якщо крем виходить занадто густий, додаємо трохи молока чи вершків. Для шоколадного крему просто додаємо какао.
  5. Капкейки, за допомогою кондитерського мішечка, декоруємо кремом і поміщаємо у холодильник на 1 годину.

Як правильно зберігати капкейки

Капкейки без крему зберігаються в холодильнику 3 дні, а з кремом – до 2-х днів.

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-02-13 10:12:00