Львівський портал

Ірині Фаріон пропонують присвоїти звання Героя України

Мовознавиці, екснардепці й громадській діячці Ірині Фаріон, яку вбили пострілом у голову у Львові, пропонують присвоїти звання «Героя України». Відповідну петицію зареєстрували на сайті Кабінету Міністрів України.

Автором електронної петиції є Михайло Шевелюк. У ній він описав результати науково-викладацької, політичної діяльності Ірини Фаріон, перелічив її численні нагороди. І зважаючи на внесок, зроблений цією діячкою, пропонує посмертно нагородити найвищою держвідзнакою.

«Ірина Фаріон багаторічно укріплювала позиції державної мови та своєю працею зробила значний внесок у збереження української державності в умовах постійної культурної, інформаційної експансії РФ. Неодноразово ставала обʼєктом цькування, погроз та пропаганди ворога, як це часто було в історії українських борців за ідентичність та незалежність», – йдеться у тексті петиції.

Її підписали вже понад 15 тисяч людей з 25 тисяч необхідних. До кінця збору голосів залишилось ще 83 дні.

Зазначимо, що звання Герой України є найвищою державною відзнакою, яку вручають громадянам за визначний геройський вчинок або видатне трудове досягнення. Її присвоює виключно президент України.

Передісторія

Ірину Фаріон вбили пострілом у голову 19 липня біля її дому у Львові на вул. Масарика. Її у критичному стані госпіталізували з пораненням голови, втім через кілька годин вона померла.

Поховали мовознавицю 22 липня на Личаківському кладовищі. Провести її в останню путь прийшли тисячі львів’ян.

Підозрюваного у вбивстві мовознавиці, екснардепки й громадської діячки Ірини Фаріон правоохоронці спіймали 25 липня у Дніпрі. Це сталось на шостий день із моменту скоєння злочину.

Обвинуваченим є 18-річний дніпрянин. ЗМІ опублікували його фото назвали ім’я – В’ячеслав Зінченко.

Йому вже оголосили підозру в умисному вбивстві (ч.1 ст. 115 ККУ), суд помістив хлопця під варту. Сам він заперечує свою причетність до вбивства Фаріон.

За даними слідства, Ірину Фаріон убили з переробленого пістолета, але його ще не знайшли.

Правоохоронці ще вивчають мотиви вбивства. Серед версій – релігійна або національна неприязнь. Не виключена й особиста неприязнь. Також слідство з’ясовує, чи має підозрюваний стосунок до російського неонацистського руху NS/WP.

Сам обвинувачений після стрілянини втік і ще два дні переховувався у Львові. Повернувшись у Дніпро після вбивства Фаріон, юнак цікавився в Інтернеті засіданнями облради та ще деякими проросійськими політиками. Одним із таких був одіозний нардеп Максим Бужанський. Правоохоронці не виключають, що хлопець міг готуватись до ще одного злочину.

Всі деталі про вбивство і як до нього готувався підозрюваний 18-річний дніпрянин читайте за цим посиланням.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-08-02 17:16:03