Україна і світ

Іранську школярку забили до смерті за відмову співати гімн на честь режиму

В Ірані ще одна школярка була вбита службами безпеки країни після того, як її побили в класі за відмову співати пісню на підтримку правлячого режиму.

За даними Координаційної ради професійних асоціацій вчителів Ірану, це сталося під час рейду в її школі минулого тижня, що спричинило нові протести по всій країні цими вихідними.

16-річна Асра Панахі загинула після того, як 13 жовтня сили безпеки увірвалися в середню школу для дівчаток Шахед в Ардебілі і зажадали, щоб група дівчаток заспівала гімн, що вихваляє верховного лідера Ірану аятолу Алі Хаменеї.

Коли вони відмовилися, сили безпеки побили учениць, унаслідок чого кількох дівчаток доправили в лікарню, а інших заарештували. У п’ятницю Панахі, як повідомляється, померла в лікарні від травм, отриманих у школі.

Іранські офіційні особи заперечують провину сил безпеки країни, а після того, як її смерть викликала обурення в усій країні, людина, яка назвалася її дядьком, виступила на державних телеканалах, заявивши, що вона померла від вродженої вади серця.

The Guardian зазначає, що школярки перетворилися на потужну протестну силу після того, як у мережі з’явилися відеоролики, на яких учениці махають у повітрі хіджабами, зривають фотографії верховних лідерів Ірану та викрикують гасла проти режиму і на підтримку Махси Аміні, 22-річної дівчини, яка померла після того, як у серпні її затримала іранська поліція моралі за неправильне носіння хіджабу.

У відповідь на це іранська влада почала серію рейдів по школах по всій країні минулого тижня. Повідомлялося, що поліцейські вривалися в класи, насильно заарештовували школярок і заштовхували їх у машини, а також обстрілювали будівлі шкіл сльозогінним газом.

У заяві, опублікованій 16 жовтня, профспілка вчителів Ірану засудила “жорстокі і нелюдські” рейди і закликала до відставки міністра освіти Юсефа Нурі.

Звістка про смерть Панахі ще більше мобілізувала школярок по всій країні на організацію та участь в акціях протесту у вихідні дні.

Серед них була 16-річна Назнин (ім’я змінено, – Ред.), батьки якої тримали її вдома, побоюючись, що її заарештують за протест у своїй школі.

– Мені не дозволяли ходити до школи, бо батьки боялися за моє життя. Але що змінилося? Режим продовжує вбивати й заарештовувати школярок… Який сенс, якщо я просто сиджу вдома й обурююся? Я і мої однокурсники по всьому Ірану вирішили цього тижня вийти на вулиці на знак протесту. Я зроблю це, навіть якщо тепер мені доведеться приховувати це від батьків, – каже Назнін.

19-річна Нергіс (ім’я змінено, – Ред.) також приєдналася до протестів, і в її спину та ноги влучили гумові кулі. Вона каже, що смерть Панахі спонукала її та її друзів продовжувати протестувати, незважаючи на небезпеку.

За її словами, те, що сталося з Панахі, а також загибель двох інших школярок, 17-річної Ніки Шахкарамі та 16-річної Саріни Есмаїлзаде, обидві з яких загинули від рук іранських сил безпеки, об’єднало молодих людей по всьому Ірану під загальним початком.

– У мене немає жодного родича в Ардебілі, але це жорстоке переслідування наших сестер, яким було всього 16 років, пробудило всю націю, – каже вона.

За її словами, дівчата Ірану “ніколи не знали, що ми настільки єдині”, незважаючи на відмінності за регіонами.

– Річ не тільки в смерті Асри. Ісламська Республіка (Іран, – Ред.) вбиває наш народ уже 40 років, але наші голоси не були почуті. Нехай світ знає, що це більше не протест – ми закликаємо до революції. Тепер, коли ви всі прислухаєтеся до наших голосів, ми не зупинимося, – сказала Нергіс.

Згідно з останнім звітом Іранської групи з прав людини, станом на 17 жовтня під час загальнонаціональних протестів було вбито 215 осіб, зокрема 27 дітей.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Masih Alinejad


Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-10-18 20:54:30

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин