Україна і світ

Іран на порозі знищення: рух за незалежність в Південному Азербайджані

Днями в кампусі Тебризького університету в Ірані та на прилеглих територіях з’явилися безліч листівок з закликом до незалежності регіону Південний Азербайджан, повідомляє Телеграф.

Безпрецедентну акцію об’єднаних демократичних сил за ініціативою телеграм-каналу AZfront  провели вісім молодіжних організацій:

  • Фронт національного визволення Південного Азербайджану.
  • Азербайджанська національна організація опору.
  • Азербайджанський студентський рух.
  • Партія незалежності Південного Азербайджану.
  • Демократична Тюркська спілка Південного Азербайджану.
  • Демократична партія Південного Азербайджану.
  • Ліберально-демократична партія Південного Азербайджану.
  • Партія Центру Азербайджану.

Акція стала першим серйозним кроком для дестабілізації всередині Ірану. Молодь регіону виступила єдиним фронтом буквально під носом у представників іранської влади та правоохоронців.

Зараз дивляться

Це справжній виклик іранській владі. Воєнізоване угрупування Басидж та співробітники Корпусу вартових ісламської революції не просто не впіймали, а навіть не помітили жодного з учасників акції.

Подібна політична активність в Ірані збігається з зовнішньополітичними інтересами України – Іран є основним військовим партнером путінської Росії, важливим донором зброї та обладнання для її армії. 

Варто зауважити, що президент України Володимир Зеленський на зустрічі з главою МЗС Ізраїлю Коеном 16 лютого у Києві заявив, що Іран – це спільний ворог двох країн. Сторони домовилися поглибити співпрацю у боротьбі проти Ірану на міжнародній арені. 

Власне, Іран має довгу історію недружньої політики стосовно України. Саме іранська ракета у 2020 році збила літак МАУ, спричинивши загибель 176 людей.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Спротив представників іранської влади цілком закономірний. Можливе набуття Південним Азербайджаном незалежності може призвести до розпаду Ірану як держави. Відокремлення регіону з 30 млн етнічних азербайджанців, які становлять приблизно 20% від усього населення країни суттєво послабить Іран. 

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-03-03 17:39:45

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин