Україна і світ

Інноваційна терапія проти ВІЛ-інфекції ефективно бореться з вірусом – дослідження

Вчені Каліфорнійського університету розробили геномодифікований препарат проти ВІЛ, який витісняє патогенний варіант вірусу. Нова ін’єкція допомагає боротися з ним у 10 тис. ефективніше за інші ліки.

Інноваційна терапія

Інфекційні патогени ВІЛ розвиваються дуже швидко. Через величезну генетичну різноманітність цього вірусу досі не існує затвердженої вакцини.

І хоча комбінована антиретровірусна терапія (АРТ) є ефективним способом, вона не забезпечує повного лікування і потребує постійного застосування. Вчені запропонували новий підхід до лікування ВІЛ-інфекції.

Зараз дивляться

Видаливши більшість генів вірусу і залишивши тільки ті, що відповідають за його відтворення, вони створили ін’єкцію з інтерферуючою частинкою (ТІР), яка не шкодить клітинам, але може витісняти небезпечні варіанти вірусу.

Клінічне випробування

Випробування на макаках показали результат, що вражає. У ході експерименту шістьом тваринам ввели модифіковані вірусні частинки, а через добу — дозу патогенних вірусів, подібних до людських.

Через 30 тижнів у п’яти з шести ссавців кількість вірусу знизилася у 10 тис. разів порівняно з іншими тваринами, які не отримували ін’єкції TIP. А самі вони прожили значно довше, ніж їхні неліковані родичі.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Цей підхід може стати революційним у лікуванні людей проти ВІЛ-інфекції. Крім того, такий метод може стати ефеективним засобом профілактика ВІЛ/СНІДу.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-12 17:48:09