Україна і світ

Ігор Юхновський – біографія та подробиці життя

Сьогодні стало відомо про смерть фізика-теоретика та нардепа чотирьох скликань Ігоря Юхновського. Він був серед співзасновників Інституту національної пам’яті, а також першим віцепрем’єр-міністром України у 1992–1993 роках.

Біографію діяча – читайте у матеріалі Фактів ICTV.

Біографія Ігоря Юхновського

Ігор Юхновський народився 1 вересня 1925 року на Рівненщині в родині службовців.

Зараз дивляться

За рік до закінчення Другої світової війни його було мобілізовано до війська. Він брав участь, зокрема, у звільненні Львова.

У 1960-х роках, застосовуючи метод Миколи Боголюбова, Юхновський провів низку оригінальних досліджень у галузі теорії систем заряджених частинок. У 1969 році він очолив новостворений у Львові Відділ статистичної теорії конденсованих станів Інституту теоретичної фізики АН УРСР. У 1990-му на цьому підґрунті було засновано Інститут фізики конденсованих систем НАН України.

До обрання до парламенту Юхновський був активним громадським діячем на Львівщині. Наприкінці 1980-х він був одним із керівників товариства Меморіал, яке займалося пошуком документальних підтверджень репресій і сталінського терору.

yuhnovskyj i tanyuk

Ігор Юхновський і Лесь Танюк під час засідання Верховної Ради у червні 1990 року. Фото: Голос України, Віталій Шевченко.

Саме Юхновський є автором ідеї референдуму 1 грудня 1991 року, який закріпив незалежність України. Він тоді очолював опозиційну до комуністичної більшості першого парламенту Народну раду.

Під час голосування Акта про незалежність він та частина членів Народної Ради вимагали внести у пакет для голосування й постанову про декомунізацію. А пізніше він закликав до міжнародного суду над комунізмом.

— Комунізм завдав Україні не меншої шкоди, аніж фашизм, – сказав Юхновський у травні 2011 року в інтерв’ю Газеті по-українськи.

На перших виборах президента України був серед кандидатів на посаду, але посів п’яте місце за підсумками голосування.

Ігор Юхновський також був співзасновником Українського інституту національної пам’яті та виконував обов’язки його голови з 2006 до 2010 року.

— Державність української мови – основа української держави. Зараз хто проти цього – є державним злочинцем, – сказав він у своєму виступі до річниці ухвалення Декларації про державний суверенітет України.

У 2005 році Юхновського нагородили званням Героя України за “визначний особистий внесок у національне відродження і побудову незалежної Української держави, багаторічну плідну громадську і політичну діяльність, вагомі наукові досягнення”.

Верховна Рада, НАНУ

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-03-26 16:36:59

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин