Україна і світ

Група Вагнера причетна до кривавої торгівлі алмазами в ЦАР – дослідники

Приватна російська військова компанія Вагнера причетна до надзвичайно прибуткової та кривавої алмазної промисловості у Центральноафриканській Республіці.

Про це йдеться у доповіді європейських дослідницьких груп – французької All Eyes on Wagner і лондонського Dossier Center, а також мережі новинних організацій European Investigative Collaborations.

Російські найманці застосовують насильство і здирництво, щоб нажитися.

Особи, пов’язані з групою Вагнера, яка продемонструвала свою жорстокість в Україні та Сирії, створили підставну компанію в Центральноафриканській Республіці для надання безпеки й продажу алмазів.

У доповіді дослідників йдеться, що бойовики змушують збіднілих шахтарів і колекціонерів країни здавати свої дорогоцінне каміння або продавати їх виключно підставній компанії Diamville, і що ця компанія торгує діамантами, які порушують правила Кімберлійського процесу – міжнародної ініціативи, спрямованої на запобігання збуту алмазів із зон конфліктів.

Бойовики Вагнера і раніше звинувачувалися в причетності до збройної діяльності в ЦАР і в експлуатації золотих і алмазних ресурсів країни. У доповіді наводяться нові подробиці про мережу компаній та операції Вагнера в країні.

Скрізь, де є шахти й копачі, ці люди знаходяться там, озброєні. Коли хтось натрапляє на щось хороше, вони йдуть до цієї людини. … Були навіть такі вбивства, щоб забрати чужий товар, – йдеться в доповіді з посиланням на інсайдерів галузі в ЦАР.

Діяльність групи Вагнера в ЦАР є частиною набагато ширших зусиль групи, спрямованих на неофіційне просування геополітичних цілей Росії в Африці, а також на отримання вигідних контрактів. Росія намагається скористатися зростаючими розбіжностями між деякими африканськими урядами і їхніми традиційними європейськими союзниками для посилення своєї присутності в регіоні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Нагадаємо, Євросоюз та США можуть визнати групу Вагнера терористичною організацією.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-12-06 17:47:12

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин