Україна і світ

Голубці з картоплі на Святвечір: як приготувати за старовинним рецептом


Голубці з картоплею на Святвечір – це одна з традиційних страв, яку готують в багатьох регіонах України. Вони хоч і пісні, але дуже смачні, ароматні та прості у приготуванні.

Особливий смак цієї страви досягається завдяки поєднанню картоплі, смаженої цибулі та томатної заправки.

Голубці з картоплі на святвечір: рецепт старовинний

Інгредієнти:

  • капуста – 1-2 головки
  • картопля – 2 кг
  • цибуля – 7 шт.
  • сіль, перець – до смаку
  • олія – для смаження

Для томатної заливки:

  • томатна паста – 2 ст. л.
  • вода – 700 мл (приблизно)
  • сіль, перець, лавровий лист – до смаку
  • цукор – 1 ч. л.

Приготування:

  1. Спочатку підготуємо капусту. Спочатку капусту промийте, зніміть верхнє листя за потреби. Потім виріжте гострим ножем качан, щоб було легше відокремлювати листя.
  2. Закип’ятіть у великій каструлі воду з 1 ч. л. солі. Опустіть качан капусти в киплячу воду, а через кілька хвилин почніть обережно відокремлювати листочки. Зріжте товсті прожилки на листках, щоб вони стали м’якими. Обрізки капусти залиште – вони знадобляться для викладання на дно каструлі.
  3. Для начинки картоплю (500 г) відваріть у підсоленій воді і розімніть у пюре. Сиру картоплю (1,5 кг) натріть на середній тертці.
  4. Одну цибулину натріть на дрібній тертці. Решту наріжте дрібними кубиками. Обсмажте нарізану цибулю на олії до золотавого кольору.
  5. Змішайте картопляне пюре, натерту сиру картоплю та обсмажену цибулю. Додайте до смаку сіль та перець.
  6. На дно каструлі викладіть залишки капусти або непридатне для загортання листя.
  7. Візьміть лист капусти, покладіть у центр начинку та заверніть, формуючи голубець. Голубці щільно викладіть в каструлю шарами.Для томатної заправки у 700 мл води додайте томатну пасту, сіль, перець та цукор. Усе гарно перемішайте та додайте лаврові листки.
  8. Залийте голубці томатною водою так, щоб вони були майже повністю покриті. Зверху накрийте залишками капустяного листя.
  9. Каструлю з голубцями помістіть на слабкий вогонь і готуйте близько 1 години 20 хвилин. Смачного!

Голубці з картоплі: корисні поради

  • Для більш насиченого смаку до начинки можна додати дрібно нарізані та обсмажені печериці чи попередньо відварені сушені білі гриби.
  • Для особливої пікантності можна додати трохи меленого коріандру чи пропущеного через прес часнику.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Голубці з картоплею – це ідеальний вибір для Святвечора. Теплого свята та родинного затишку!

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-12-24 15:31:00