Україна і світ

головні новини за 3 березня 2024

Фото: Факти ICTV

Канцлер Німеччини Олаф Шольц виступає проти передання Україні крилатих ракет Taurus, оскільки боїться втягнення Німеччини у війну.

Паралельно із цим російські окупанти збільшили кількість авіаударів на Таврійському напрямку.

Що відбулося в Україні та світі за добу 3 березня 2024 року – читайте далі у матеріалі на сайті Факти ICTV.

Зараз дивляться

Кінець рятувальної операції в Одесі

В Одесі завершилась рятувальна операція після удару російського безпілотника по багатоповерхівці.

Внаслідок російської атаки загинуло 12 людей, з-поміж яких п’ятеро – діти віком до 10 років. Поранення отримали 9 людей.

3 березня в Одесі та області оголошено жалобу за загиблими.

Детальніше про наслідки російського удару по будинку в Одесі читайте в матеріалі на Фактах ICTV.

Удари РФ по Дніпру та Миколаєву

Впродовж дня росіяни били по Дніпру та Миколаївщині.

Так, після другої ночі у Дніпрі пролунали вибухи. Згодом в ОВА повідомили, що ворог завдав ракетного удару по місту. Минулося без жертв.

Ближче до вечора, після оголошення про балістичну загрозу, вибухи пролунали в Миколаєві. Мер міста згодом повідомив, що удар прийшовся по території за межами Миколаєва.

Обстріл Миргорода та Покровська

3 березня російські війська обстріляли Мирноград і Покровськ Донецької області. По Мирнограду окупанти гатили опівночі, по Покровську – вранці.

Для обстрілу Мирнограда 3 березня російські війська застосували чотири ракети. За попередньою інформацією, це були зенітні керовані ракети С-300.

Під приціл окупантів потрапив мікрорайон зі щільною житловою забудовою. За даними керівника обласної військової адміністрації Вадима Філашкіна, під час обстрілу Мирнограда 3 березня пошкоджено 17 багатоповерхівок, 16 приватних будинків, два заклади освіти, дві крамниці та приміщення банку.

Через влучання по багатоквартирних будинках поранення дістали 33-річна та 50-річна жінки, а також 37-річний чоловік.

Наразі постраждалі з мінно-вибуховими травмами, забоями та пораненнями перебувають у лікарні.

Водночас для обстрілу Покровська 3 березня російські війська застосували ракету Іскандер-М. Вибухи в Покровську прогриміли о пів на сьому ранку. Унаслідок обстрілу Покровська пошкоджено підземний газогін.

Авіаудар РФ по Кураховому

Також вдень 3 березня армія РФ завдала авіаудару по Кураховому, що на Донеччині. Відомо про 16 поранених, двоє з яких – у важкому стані. Усі поранені перебувають у лікарні та отримують необхідну медичну допомогу.

За попередньою інформацією, для удару окупанти використали керовану авіабомбу.

– Ворог поцілив саме в центр міста, пошкодив щонайменше 15 багатоповерхівок, – повідомив керівник ОВА Вадим Філашкін.

В Донецькій обласній прокуратурі заявили, що, за попередніми даними, окупанти скинули на місто авіабомбу КАБ-500.

Росія скористалась своєю мобілізацією для розширення мережі шпигунів за кордоном

Газета WSJ пише, що російська влада скористалась мігрантами, які тікали від мобілізації в Росії після вересня 2022 року, для того, аби розширити свою мережу агентів та шпигунів за кордоном. Після початку повномасштабного вторгнення агентурна мережа Кремля була суттєво послаблена, оскільки західні держави активніше почали відстежувати російських шпигунів та провели ревізію російських дипломатичних відомств на наявність таких агентів.

За даними видання, російська сторона також почала активніше залучати іноземців для участі в різноманітних операціях за кордоном.

Також у матеріалі йдеться про те, як спецслужби Росії ліквідовують тих росіян, яких у Кремлі вважають зрадниками.

Детальніше – читайте на Фактах ICTV.

Втрати РФ у лютому 2024 – найбільші за два роки великої війни

У лютому 2024 року середньодобові втрати армії РФ були найбільшими від початку повномасштабного вторгнення в Україну,  повідомляє Міноборони Великої Британії.

Зазначено, що протягом минулого місяця РФ в середньому втрачала по 983 людини за добу, йдеться про вбитих і поранених.

– Зростання середньодобового показника майже напевно демонструє готовність Росії до масової війни на виснаження. Хоча це й дорого коштує з погляду людських життів, такий ефект посилює тиск на позиції України по всій лінії фронту, – наголошують у британській розвідці.

У відомстві вважають, що на сьогодні Росія, ймовірно, втратила на війні понад 355 тис. військовослужбовців вбитими й пораненими.

Штучний інтелект допоможе в розмінуванні України

Міністерство економіки України та технологічна компанія Palantir, яка спеціалізується на аналітиці великих даних, підписали угоду про партнерство, що передбачає у майбутньому залучення штучного інтелекту (ШІ) у процес гуманітарного розмінування українських територій.

Угоду підписали в Лондоні, в межах візиту до Великої Британії української делегації на чолі з першою віцепрем’єркою, очільницею Мінекономіки України Юлією Свириденко.

– Гуманітарне розмінування – нульовий етап відновлення України. Наразі потенційно забрудненими є 156 тис. квадратних кілометрів землі, в зоні ризику перебуває понад 6 млн українців. Саме тому прискорення гуманітарного розмінування, зокрема завдяки співпраці з такими технологічними компаніями, як Palantir, це можливість зберегти життя людей і швидше розпочати відбудову України, – сказала Свириденко.

З боку компанії Palantir документ підписував виконавчий віцепрезидент у Великій Британії та Європі Луїс Мослі, який заявив, що укладена угода допоможе врятувати життя українців та зміцнити економіку України.

Згідно із документом, передбачається співпраця за такими напрямами:

  • оцифрування операцій гуманітарного розмінування, автоматизація процесів, передбачених Національною стратегією протимінної діяльності на період до 2033 року;
  • розширення цифрових можливостей для координації вивільнення й оцінки земель, визначення пріоритетів регіонів та управління ризиками в протимінній діяльності;
  • використання асистента на базі платформи штучного інтелекту Palantir (AIP) для прийняття рішень у протимінній діяльності.

Очікується, що зазначена платформа працюватиме з великими базами даних. Їх формуватимуть структури, дотичні до виконання заходів протимінної діяльності (органи місцевого самоврядування, регіональної влади, міністерства та відомства, а також оператори протимінної діяльності).

До цих баз увійде як стала інформація, наприклад, оцінка економічної ефективності сільгоспземель, близькість забруднених територій до комунікацій тощо, так і оперативна, яка буде регулярно оновлюватися.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-03-03 21:56:34

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин