Україна і світ

головні новини за 19 квітня 2024 року

Фото: Факти ICTV

Росія 19 квітня атакувала вокзал у Дніпрі та завдала удару по Одеській області, внаслідок чого є загиблі та поранені.

Водночас відбулось засідання Ради Україна-НАТО, де партнери Києва по Альянсу домовились посилити надання військової допомоги.

Що відбулося в Україні та світі за добу 19 квітня 2024 року – читайте далі в матеріалі на сайті Факти ICTV.

Зараз дивляться

Удар РФ по Дніпру та Одещині

В ніч проти 19 квітня Росія здійснила масовану атаку по Дніпропетровській області та Дніпру.

Внаслідок атаки по Дніпру сталось часткове руйнування та займання п’ятиповерхівки, на місці досі тривають аварійно-пошукові роботи.

В місті також було пошкоджено ще п’ять багатоповерхівок, два приватні будинки, три навчальні заклади, сім адміністративних та офісна будівлі, ринок, магазини, торговельні павільйони, готель, СТО, майже півсотні авто.

Удар прийшовся, зокрема, й по залізничній інфраструктурі регіону. Як повідомили в Укрзалізниці, армія РФ здійснила цілеспрямований масований обстріл цивільних інфраструктурних об’єктів національного перевізника в Дніпрі та області.

За останніми даними, у Дніпрі загинули двоє людей та ще 24 особи дістали поранення.

Також держава-терорист атакувала Кривий Ріг, Синельникове та Павлоград у Дніпропетровській області.

Загалом, включно із атакою РФ по Дніпру, у Дніпропетровській області через обстріл 19 квітня загинули семеро та постраждали 35 людей.

Детальніше про обстріл Дніпропетровської області – читайте на Фактах ICTV.

Удар по Дніпру 19 квітня

Фото: ДСНС

photo1713513034

Сергій Лисак

Синельникове 19 квітня

Сергій Лисак

Обстріл Дніпра 19 квітня 2024

Фото: Сергій Лисак

Також вибухи лунали і в Одеській області, куди Росія запустила ракети для атаки морського порту Південний.

За словами очільника Одеської ОВА Олега Кіпера, є пошкодження припортової інфраструктури, також відомо про одного постраждалого чоловіка – його госпіталізовано з осколковим пораненням.

Згодом президент Володимир Зеленський заявив, що російські війська завдали удару по морському порту Південний. Ворожі ракети влучили у портові споруди.

Прогрес з підтримкою України у Конгресі США

У Палаті представників Конгресу Сполучених Штатів пройшли процедурне голосування щодо початку розгляду пакетів закордонного фінансування, де, зокрема, передбачається і понад $60 млрд підтримки для України.

Паралельно із цим в палаті існують певні складнощі, оскільки окремі конгресмени-республіканці планують тим чи іншим чином заважати голосуванню з питання підтримки України: парламентарі можуть вносити додаткові правки, щоб затягнути процес розгляду допомоги, або ж намагатись усунути з посади спікера Палати представників Майка Джонсона.

Про те, які існують ризики, а також як відбуватиметься голосування у Палаті представників щодо підтримки України – читайте в матеріалі на Фактах ICTV.

Засідання Ради Україна – НАТО

19 квітня відбулось термінове засідання Ради Україна – НАТО, на якому обговорювались питання з подальшої підтримки України.

У заході взяв участь і президент Володимир Зеленський, який закликав партнерів якомога швидше надати Україні системи протиповітряної оборони у кількості 7 одиниць. Також він наголосив на потребі поставок українським артилеристам відповідних снарядів, які необхідно доставити на передову.

Не оминув президент і тему авіації, а також далекобійних ракет.

Згодом генсек НАТО Єнс Столтенберг, який виступив після засідання Ради, заявив, що учасники заходу домовились збільшити військову допомогу Україні, зокрема, і надати додаткові засоби ППО.

Столтенберг також закликав лідерів країн-членів Альянсу перевірити свої резерви та знайти якомога більше зброї для українських захисників.

Знищення Ту-22М3

Збройні сили України також знищили російський стратегічний бомбардувальник Ту-22МЗ, який бив по українській державі ракетами в ніч проти 19 квітня.

Крім літака, вдалося знищити ще дві крилаті ракети Х-22, заявив командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук.

Водночас в ГУР МО кажуть, що знищення бомбардувальника стало їх спільною операцією з ПС ЗСУ.

Розвідники кажуть, що Ту-22МЗ був збитий на відстані близько 300 км від кордону України. Бомбардувальник зміг долетіти в район Ставрополя, де згодом впав і розбився.

За інформацією представника ГУР Андрія Юсова, другий літак Ту-22МЗ летів слідом, але був змушений розвернутися.

Парад відставок в уряді

Низка народних депутатів анонсували відставки в уряді України та інших держустановах. Очікується, що кадрові зміни розпочнуться вже наступного тижня і стосуватимуться Кабміну, Рахункової палати та Офісу генпрокурора.

Як заявив нардеп від партії Голос Ярослав Железняк, протягом наступного тижня може пройти “парад відставок за власним бажанням”.

Він зазначив, що зміни, ймовірно, стосуватимуться уряду України. Зокрема, у відставку можуть піти три-чотири міністри, серед яких двоє обіймають посади віцепрем’єрів.

Водночас нардеп від фракції Європейська солідарність Олексій Гончаренко вирішив уточнити інформацію колеги та назвав імена.

За інформацією Гончаренка, у відставку можуть піти:

  • віцепрем’єрка та міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук;
  • віцепрем’єр з відновлення України та міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков;
  • міністр освіти і науки Оксен Лісовий.

Крім того, за інформацією Гончаренка, може бути розформоване Міністерство культури та інформаційної політики України.

Зеленський на Донеччині та у Дніпрі

Протягом доби президент Володимир Зеленський прибув з неанонсованим візитом у Донецьку область, а згодом і у Дніпро.

На Донеччині президент перевірив будівництво фортифікацій та відвідав поранених українських воїнів. Також він провів нараду щодо безпекової ситуації в регіоні та захисту людей.

Згодом Зеленський відвідав і понівечений російськими ударами Дніпро, де, разом із очільником ОВА, провів нараду щодо “ситуації в області, захисту Дніпра, усіх міст і громад регіону”. Також йому озвучили доповіді щодо об’єктів критичної інфраструктури, будівництва захисних споруд, відновлення й модернізації об’єктів енергетики.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-19 21:42:52

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин