Україна і світ

Головне – захистити органи дихання: що робити при хімічній атаці

Існує два варіанти хімічної небезпеки: ракетна атака ворога або аварія на хімічному виробництві. Найголовніше при хімічній небезпеці – захистити органи дихання. Про це розповів директор департаменту організації заходів цивільного захисту Державної служби з надзвичайних ситуацій Віктор Вітовецький в ефірі Єдиних новин.

– При аварії на хімічному об’єкті, запаси хімічних речовин і витік можуть спричинити велику зону ураження. Щоб хімічні речовини не потрапили до органів дихання, перше, що треба зробити – це зайти в приміщення і максимально його герметизувати, – сказав Вітовецький.

Пластикові вікна, які зараз стоять у будинках, досить герметичні. А ось двірні отвори треба закрити вологим матеріалом.

Не забувайте і про вентиляційні канали у будинках, їх теж треба закрити.

Замість протигазу, якого, як правило, немає в кожного вдома, можна використовувати ватно-марлеву пов’язку.

– Основними джерелами промислового забруднення є хлор та аміак. У разі викиду хлору потрібно змочити маску 2-5% розчином соди, а при витоку аміаку маску можна змочувати у розчині 2-5% оцетової кислоти – зазначив Вітовецький.

перша допомога при хімічній атаці

Найголовніша задача – захистити органи дихання.

При хімічній атаці небезпечними є фосфорні бомби. Вони заборонені, але ворог активно їх використовує.

– Небезпека фосфорних бомб – висока температура загоряння. Те, що видно у повітрі потім падає на землю. Загасите це неможливо, поки воно саме не вигорить. При попаданні на людину фосфорні бомби викликають шалені опіки, – сказав експерт.


За словами Вітовецького, РФ може використати бойові отруйні речовини. При такій атаці захист цивільного населення такий же самий, як і загальної промислової хімії.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнатися на запах вид хімічної речовини при атаці не матиме сенсу.

– Хто відчує якийсь запах, вже, на жаль, нічого не розкаже. Адже концентрація у повітрі для людини буде смертельна, – сказав Вітовецький.


хімічна атака
Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-08-10 10:48:26