Україна і світ

Гіперзвукова крилата ракета Циркон: на що здатна та основні характеристики

У травні 2022 року з російського корабля Адмірал Горшков було здійснено випробувальний запуск гіперзвукової ракети Циркон у Баренцовому морі.

Крилата ракета вразила морську ціль на відстані 1 000 км у Білому морі. Про це повідомили росЗМІ.

Факти ICTV зібрали характеристики ракети Циркон, яку РФ так демонстративно випробувала у Баренцовому морі.

Що відомо про ракету Циркон

Гіперзвукова крилата ракета Циркон – це протикорабельна ракета з повітряно-ракетним двигуном, що здатна маневрувати. Призначена для ураження кораблів (фрегатів, авіаносців) та наземних об’єктів.

За даними росЗМІ, цій ракеті “аналогів немає”, оскільки  і швидкість, і висоту, і дальність Циркону неспроможні зафіксувати жодні системи ПРО. Ракета Циркон – це нібито гіперзвукова ракета, яка, відповідно до заяви Путіна, має швидкість польоту понад 1000 км та розвиває швидкість до 9 Маха (3 км/с).

– Циркон – це протикорабельна ракета, яка підіймається на дуже велику висоту, розвиває швидкість до 10 Махів та падає на ціль. Як заявляють в РФ, за рахунок того, що ракета розвиває гіперзвукову швидкість, її на низхідній траєкторії нібито неможливо перехопити. По ідеї, вона має огортатися плазмою, а крізь плазму ефірні хвилі радару її не бачать, – зазначає військовий експерт Олег Жданов.

Вона призначена для ураження, як наземних, так і надводних цілей. Заявлено, що вона має маршову ділянку на висоті 30-40 км.

Також міноборони РФ доволі регулярно демонструвало пуски Циркону під час випробувань. Більшість з цих відео були абсолютно неінформативними, зробленими у ночі. Лише у 2022 році у РФ почали публікувати більш менш детальні відео пусків.

За планами РФ, ракета Циркон має замінити в обороні важку протикорабельну ракету Гарпун. Може запускатися з підводних човнів типу Іркутськ та фрегатів.

– Цікавий момент, що в РФ досі не заявили та яку дальність летить Циркон. Тобто в різних джерелах вказано різні характеристики – від 400 до 1 тис. км. Тому їхні заяви про те, що вони скоро будуть приймати цю ракету на озброєннні можуть бути лише на папері, – каже Жданов.

Основні характеристики

Швидкість: Відкриті російські джерела заявляють, що ракета Циркон має величезну швидкість – 8-9 Махів (10 тис. км\година).

Висота польоту: 30-40 км.

Дальність: від 450 км до 1 тис. км. Європейські відкриті джерела дають цифри 450-650, російські – 1 тис.

Довжина ракети: 8-9,5 м.

Вага: 300-400 кг.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Euronews

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-01-04 16:23:04

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин