Україна і світ

Гепатит А, холера, ботулізм: як не стати жертвою харчового отруєння

Як не стати жертвою харчового отруєння. Яких основних правил слід дотримуватися, щоб продукти харчування не завдали нашому здоров’ю непоправної шкоди. Адже неналежна якість їжі і води може стати причиною серйозних захворювань.

На ці питання відповіли експерти онлайн-платформи Бережи себе.

– Умови війни і окупації далеко не завжди дозволяють дотримуватися цих порад. Вибір їжі часом неможливий, і в таких випадках бажання зберегти життя буде на першому місці, – закликають фахівці.

Вода

Експерти нагадують, що через воду передається багато різних вірусів і бактерій. Таких як:

  • гепатит А (більш відомий як хвороба Боткіна);
  • різноманітні кишкові віруси;
  • холера.

Якщо можливості набирати воду в перевірених місцях з очищенням немає, необхідно:

  • кип’ятити її мінімум 5-7 хвилин;
  • частково очистити воду від домішок за допомогою додавання декількох таблеток активованого вугілля.

Якщо ви помічаєте прояви порушення роботи травної системи (діарея, здуття, біль), які тримаються довше 5-7 днів, варто замислитись, чи не може вода спровокувати ці симптоми.

Їжа

Їжу потрібно піддавати значній термічній обробці, а ще стежити за її зберіганням у відповідних умовах.

Недосмажене м’ясо і напівсирі яйця можуть бути інфіковані збудниками.

Також слід уважно оглядати консерви:

  • термін придатності;
  • цілісність упаковки;
  • відсутність здуття.

По можливості, уникайте вживання домашніх консервів та копченини, оскільки це загрожує зараженням ботулізмом.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Бережи себе

їжа
Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-07-15 10:12:03