Україна і світ

Газпром списує на “форс-мажор” скорочення поставок газу в ЄС – Bloomberg

Російський Газпром оголосив про форс-мажор у постачанні щонайменше для трьох європейських покупців газу.

Агентство Bloomberg пише, що це може означати про намір обмежити поставки.

Одному з великих клієнтів Газпром 14 липня направив листа, у якому йшлося, що монополіст експорту російського газу трубопроводами, не може виконати свої зобов’язання щодо постачання через “надзвичайні” обставини, які не залежать від нього.

Протягом останнього місяця Газпром постачав менше газу, ніж замовляли клієнти, при цьому компанія посилалася на проблеми з турбінами на своєму магістральному трубопроводі до Європи. Потоки через Україну також скоротилися, оскільки один із двох основних пунктів пропуску на кордоні з Росією закрили через війну.

— Компанії зазвичай оголошують форс-мажор, коли непередбачена подія, як-от пожежа чи стихійне лихо, заважає їм виконувати контракти. Запуск юридичної причини заднім числом є м’яко кажучи незвичайним, – каже керівник відділу природного газу, вугілля та вуглецю в Energy Aspects Ltd. Тревор Сікорські.

Він додав, що очікує від європейських покупців, що вони оскаржуватимуть повідомлення та вимагатимуть компенсації.

Експорт російського газу до Європи через Україну почав скорочуватися в травні. Минулого місяця поставки були ще більше обмежені, при цьому Газпром посилався на технічні проблеми з газовими турбінами.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

13 липня Bloomberg повідомляв, що Європейський Союз планує вжити заходів для пом’якшення наслідків у випадку раптової зупинки поставок російського газу. В агентстві зазначили, що Європа бачить значний ризик відключення Москвою газу цього року.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-07-18 23:25:03

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин