Україна і світ

Газпром дозволив Угорщині не платити за поставки газу протягом трьох років — Bloomberg

Російський енергетичний гігант Газпром дозволив Угорщині за необхідності відтермінувати платежі за природний газ, оскільки зростаючий імпорт загрожує підірвати і без того напружений бюджет країни.

Про це пише американське видання Bloomberg.

Угорщина отримала трирічну відстрочку з оплати рахунків за газ, які мають бути оплачені в найближчі шість місяців, йдеться в заяві угорського Міністерства економічного розвитку.

За ціни в €300 за мегават-годину це становитиме від €3,5 млрд до €4,5 млрд, сказали в міністерстві. Угода укладається між Газпромом і угорською державною енергетичною компанією MVM Zrt.

– Зростаючі платежі за електроенергію посилюють побоювання щодо стану економіки Угорщини. Мільярди євро, виділені Європейським Союзом, заблоковані через побоювання з приводу корупції за прем’єр-міністра Віктора Орбана, міжнародні резерви нижчі за рівень, необхідний для покриття щонайменше тримісячного імпорту, а курс форинта (національна валюта Угорщини, – Ред.) перебуває на рекордно низькому рівні, незважаючи на найвищу в ЄС ключову відсоткову ставку, що почасти пов’язано із залежністю Угорщини від імпорту російського газу, – пише Bloomberg.

Угорщина є однією з країн ЄС, найбільш залежних від російських енергоносіїв, і, згідно з урядовими даними Угорщини, вартість імпорту нафти і газу до Угорщини цього року збільшилася до $19 млрд з $4 млрд у 2019 році.

– Завдяки цій угоді форинт отримує захисну парасольку. Це може допомогти стабілізувати курс форинта, тому що платежі настануть на три роки пізніше, – сказав Bloomberg міністр економічного розвитку Угорщини Мартон Надь.

Додаткові закупівлі природного газу в Газпрому на додаток до довгострокового контракту Угорщини обійдуться бюджету в додаткові 740 млрд форинтів ($1,7 млрд) цього року і збільшать дефіцит бюджету до 6,1% валового внутрішнього продукту із запланованих 4,9%, заявив 23 вересня міністр фінансів Міхалі Варга.

За останній тиждень курс форинта щодо євро впав на 4% до рекордно низького рівня. У результаті його втрати за рік становили понад 13%, що є третім найгіршим показником на ринках, що розвиваються.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Окремо уряд повідомив, що він вирішив виробити 800 млн кубометрів так званого газу на подушці зі сховища в східному місті Хайдушобосло, обсяг якого наразі оцінюється в €1,5 млрд.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-10-05 04:06:07

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин