Україна і світ

Ганна Маляр: Ворог активно використовує медіаполе як додатковий фронт боротьби

Не маючи можливості досягти визнаних успіхів на полі бою, ворог активно використовує медіаполе як додатковий фронт боротьби та створення потрібної емоційної та морально психологічної ситуації в нашому суспільстві.

Про це повідомила заступник Міністра оборони України Ганна Маляр під час брифінгу в Military Media Center.

«Ми нагадуємо, що різноманітні телеграм-канали стали звичним джерелом отримання інформації для мільйонів українців, але варто відмітити, що поміж них справді об’єктивних та корисних каналів значно менше, ніж російських пропагандистських, на які підписані мільйони українців.

Ми неодноразово публікували список цих фактично російських телеграм-каналів, які всіляко камуфлюються під український контент і подають інформацію нібито від офіційних українських джерел (Офісу Президента, Міноборони…). Цей список ще раз оприлюднимо сьогодні і просимо всіх наших громадян критично ставитися до інформації, яку ви читаєте на неофіційних джерелах», — підкреслила Ганна Маляр.

Ганна Маляр. Фото: Дмитро Юрченко / АрміяInform

Під час виступу заступник Міністра оборони України навела кілька прикладів, з якими наративами та інформаційними компаніями працювала росія минулого тижня.

«Перший наратив, з яким вони працювали майже півтора тижня, це «кремль планує застосування ядерної зброї». російська пропаганда продовжує докладати зусиль для того, щоб залякати світ потенційно можливим використанням ядерної зброї у відповідь на продовження контрнаступальних дій ЗСУ та постачання нам зброї західними партнерами», — зазначила Ганна Маляр.

За цим залякування стоїть прагнення москви заморозити конфлікт шляхом переговорів. Цей меседж розповсюджується різними форумами та каналами, але загалом ця інформаційна кампанія зводиться саме до ядерного залякування.

Ще один наратив — військова могутність російської федерації. Дуже помітно, що вони стали зараз його просувати більш потужно. Рупори російської пропаганди наразі розповсюджують повідомлення в телеграм-каналах про непереможність іранських дронів, а також плани путіна щодо забезпечення армії новітніми зразками озброєння, що зробить її дуже сильною вкупі з новими сотнями тисяч мобілізованих.

«Ми бачимо, як росіяни люблять створювати міфи про свою непереможність та активно цим ділитися. Потрібно розуміти, що інформація про нібито могутність російської армії, яку поширюють самі росіяни, — це інструмент впливу та залякування, а також інструмент роботи із власним суспільством.

Ще один наратив, який ми відмітили минулого тижня, — росіяни надзвичайно активно підключилися в рамках інформаційної війни до теми відносин Україна — НАТО і, безумовно, використовували як інформаційний привід — подачу нашої заяви в НАТО», — зауважила заступник Міністра оборони України.

Крім того, росія дуже активно нині проводить в українському інформпросторі операцію, основним наративом якої є теза, що нібито «Україна економічно не витримає».

Основу цього наративу  становлять повідомлення про інфляцію, зростання цін, втрати територій через так звані референдуми, скорочення підтримки заходу. Також активно почали розповсюджуватися меседжі про націоналізацію банків із закликами зняття готівки, що може призвести до колапсу.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

«Треба критично ставитися до такої інформації. Ми самі знаємо, що Україна перебуває у стані широкомасштабної війни та вочевидь, що економіка не може працювати повноцінно. Разом з тим українські урядові організації працюють над підтримкою економічних процесів і забезпеченням їх функціонування, а наші західні партнери продовжують нас підтримувати», — підсумувала Ганна Маляр.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-10-06 16:45:54