Україна і світ

Фрукти, кава і шоколад на 23% знижують ризик переддіабету


Дослідження науковців Бразилії виявило, що харчування, багате на поліфеноли, що містять фрукти, кава, шоколад та вино, на 23% зменшує ризик метаболічного синдрому та гормональних розладів.

Результати були опубліковані в Journal of Nutrition.

Метаболічний синдром

Метаболічний синдром є серйозною загрозою для здоров’я, оскільки він об’єднує кілька патологій, які підвищують ризик розвитку серцево-судинних захворювань, діабету та інших ускладнень.

Синдром діагностують, якщо людина має принаймні три з наступних ознак: абдомінальне ожиріння, підвищений кров’яний тиск, високий рівень цукру в крові, підвищений рівень тригліцеридів і дисліпідемія.

За статистикою, поширеність метаболічного синдрому стрімко зростає в усьому світі. Бразилія не є винятком. У 2022 році цей показник становив вже  33%.

З огляду на ці дані, вчені вирішили дослідити, яким чином можна запобігти синдрому.

Для цього вони проаналізували дані 6 378 учасників, стан здоров’я яких відстежували з 2008 року.

Дослідження показало, що 469 мг поліфенолів на день на 23% знижує ризик розвитку метаболічного синдрому. Тоді як 177 мг на день- лише на 17%.

— Хоча раніше було виявлено зв’язок між споживанням поліфенолів і зниженням ризику метаболічного синдрому, жодне дослідження не підтверджувало цей зв’язок на такій великій вибірці протягом такого тривалого періоду, — зазначила одна з авторок дослідження.

Дієта, багата на поліфеноли

Поліфеноли є потужними біологічно активними сполуками.

Відомі своїми антиоксидантними, протизапальними та кардіозахисними властивостями, темний шоколад, фрукти (виноград, полуниця, асаї та апельсини), кава і вино не лише забезпечують організм вітамінами і мінералами, але й сприяють зміцненню імунної системи.

Поліфеноли у фруктах допомагають знижувати запалення, покращують метаболізм і можуть зменшувати ризик розвитку хронічних захворювань, таких як діабет і ожиріння.

Не менш позитивно впливало на здоров’я червоне вино. Завдяки ресвератролу і інших поліфенолам, воно на  20% зменшувало ризик метаболічного синдрому.

Вчені планують продовжити досліджання, щоб встановити, яку роль відіграють поліфеноли у захисті від кардіометаболічних захворювань.

Джерело: EureAlert

Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-02-24 15:05:00