Фрукти їсти корисніше, ніж пити фруктові соки: дієтолог розвінчує стійкий міф
Відомий німецький дієтолог Уве Ноп вважає, що погана репутація фруктових соків пов’язана з неправильно вибудованим іміджем цього продукту.
Жодні дослідження не підтверджують шкідливість соків
Загальноприйнята думка, що фруктові соки містять багато цукру – і тому шкідливі, насправді не підтверджується жодним дослідженням, навпаки, багато вчених заперечують це.
– Так, сік містить багато фруктози, іноді навіть більше, ніж кола, — визнає Ноп.
Він погоджується, що, приміром, у вишневому та виноградному соках вміст цукру значно вищий. Але крім цукру, соки, містять широкий спектр інших інгредієнтів. І з огляду на це, вміст цукру сам по собі нічого не означає.
Виправдання апельсинового соку
Учені з Університету Гогенхайма стверджували, що апельсиновий сік за шкідливістю варто поставити на один рівень із солодкими напоями. Але несподівано професор Рейнхольд Карле у своєму дослідженні довів, що інгредієнти з апельсинів можуть навіть краще використовуватися організмом, якщо вони споживаються у формі соку.
– Фруктові соки містять меншу кількість клітковини, ніж фрукти, тому вітаміни, мінерали та поліфеноли легше засвоюються з соків, ніж із фруктів, — пояснює Карле.
Професор Карле і його докторант Джуліан Ашофф надали докази в дослідженні на людях. 12 добровольців розділили на дві групи, і кожна з них отримала – на додаток до стандартного сніданку – цілий апельсин або склянку апельсинового соку.
Потім у них брали вісім разів протягом дня кров і визначали вміст каротиноїдів.
Через два тижні отримали результат – з апельсинового соку було засвоєно приблизно вдвічі більше каротиноїдів, ніж із цілого фрукта .
Професор Карле навіть довів, що на противагу солодким напоям, які збільшують в крові рівень сечової кислоти, а, отже, провокують подагру, апельсиновий сік діє інакше.
Вітамін С, який він містить, навпаки, сприяє виведенню сечової кислоти.
Що занадто, то недобре
– Денну порцію фруктів чи овочів можна легко замінити склянкою фруктового чи овочевого соку, – говорить дієтолог Уве Ноп.
Він наголошує, що можна і варто також пити інші фруктові чи овочеві соки замість апельсинового, приміром, сік манго чи моркви. Вони також містять вітамін С і цінні поліфеноли.
Але…
Якщо споживати апельсиновий сік у великих кількостях, то позитивна дія може перетворитися на негативну.
– Випивати його літрами щодня – не дуже гарна ідея, – стверджує дієтолог.
Утім, це стосується будь-чого – забагато хороших продуктів зводять нанівець їхню користь.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Джерело: Schweizer-Illustrierte
Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-12-09 12:16:00