Україна і світ

Фінкомітет Ради рекомендує прийняти законопроєкт про кешбек: що він передбачає

Фото: Pexels

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував парламенту ухвалити за основу урядовий законопроєкт про оподаткування державної грошової допомоги (Національний кешбек) в рамках Всеукраїнської економічної платформи Зроблено в Україні.

Про це у четвер, 29 серпня, повідомив перший заступник голови комітету, депутат від фракції Голос Ярослав Железняк.

Проєкт закону №11400 підтримали 16 членів комітету, двоє утрималися, проти – один, сам Железняк.

Зараз дивляться

– Популістська ініціатива… Уряд ухвалив експериментальний проєкт про впровадження цього кешбеку за наші гроші… Проблема для уряду полягає в тому, що вони не можуть обійти тут парламент… Ми не дамо провести ці зміни, ми будемо їх збивати, уряд із нами не консультувався, – сказав Железняк на брифінгу в четвер.

За його словами, урядова ідея про кешбек не має жодного стосунку до пожвавлення економіки.

Нардеп також заявляв, що проти Національного кешбеку виступали всі експертні та економічні організації і бізнес, а на саму програму виділено понад 3 млрд грн із держбюджету 2024 року і майже 6 млрд грн – 2025 року, що прямо пов’язано зі збільшенням податків.

– Просто нагадаю, що це все відбувається в тій самій реальності, де нам не вистачає вже 500 млрд для армії, – писав Железняк.

Програма Національний кешбек: що відомо

Зазначається, що  українці отримуватимуть компенсацію 10% за купівлю товарів, які Зроблено в Україні.

Максимальний обсяг кешбеку — 3 тис. грн за місяць. Отримані кошти можна буде витрачати на медичні та комунальні послуги, спорт, кіно, квитки на потяг та інше. Також можна задонатити на ЗСУ.

– За ці гроші можна буде оплатити комуналку, задонатити на армію, придбати військові облігації. Також їх можна витратити на транспорт, мобільний звʼязок, спорт, кіно й оплатити медичні послуги, – повідомив у Telegram глава Міністерства цифрової трансформації Михайло Федоров.

До 40% коштів, витрачених на український товар, повертається податками в бюджет і йде на потреби ЗСУ.

Кешбек не буде нараховуватись на підакцизні товари.

Національний кешбек: як стати учасником

Щоб стати учасником, громадянину України потрібно оформити віртуальну картку у своєму банківському мобільному застосунку чи фізичну – в банку, на яку держава перераховуватиме кошти.

Виробники, продавці товарів та громадяни зможуть доєднатись до програми через Дію. Там потрібно буде обрати послугу Національний кешбек.

Також у застосунку в кілька кліків можна буде перевірити суму нарахованого й виплаченого кешбеку, а потім витратити його на певні послуги.

Участь в програмі вже підтвердили основні торгові мережі і виробники споживчих товарів.

Участь покупців, виробників і продавців в програмі добровільна, тож чи є кешбек на конкретний товар в конкретному магазині, покупця інформуватиме магазин. Це також можна буде перевірити на сайті програми.

Національний кешбек: коли приходитимуть кошти

Накопичені за місяць кошти приходитимуть на створену картку раз на місяць до 20 числа наступного місяця. Наприклад, кешбек за товари, придбані в вересні, прийде на рахунок до 20 жовтня.

Зняти готівку з рахунку, куди нараховують кошти за кешбек, буде неможливо. Використати кошти від кешбеку, нараховані в 2024 році, можна буде до 31 січня 2025 року.

Детальніше про те, як працює програма.

Нагадаємо, що 26 лютого президент Володимир Зеленський заявив, що українці зможуть отримати компенсацію частини оплати товарів і послуг, вироблених у нашій державі, у межах нової державної програми кешбеку Купуй українське.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Також Факти ICTV писали про особливості цієї програми та чи вдасться у такий спосіб прищепити споживачам звичку купувати українське.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-29 16:43:48