Україна і світ

Фейхоа: користь, чим небезпечний та як вживати


Фейхоа – це екзотичний фрукт із кремовою м’якоттю, що має яскравий, солодкий аромат. Недозрілі плоди фейхоа за смаком нагадують банан, а дозрілі – щось схоже на ананас.

Вживання цього фрукта може підтримувати здоров’я імунної системи, сприяти нормальному травленню та навіть мати протизапальні й антибактеріальні ефекти. Проте людям з підвищеною чутливістю до йоду чи проблемами шлунково-кишкового тракту слід бути обережними.

Більш детально та цікаво про фейхоа – читайте в матеріалі.

Фейхоа: користь

Цей фрукт багатий на вітамін C, що підвищує імунітет, а також містить клітковину, яка сприяє нормальному травленню та знижує ризик серцево-судинних захворювань.

Також фейхоа містить калій, який допомагає регулювати серцевий ритм і сприяє нормальній роботі м’язів.

Дослідження показали, що фейхоа має антибактеріальні, протигрибкові та антиоксидантні властивості. А його шкірка особливо багата на антиоксиданти, які нейтралізують шкідливі вільні радикали в організмі, знижуючи ризик хронічних захворювань та запобігаючи передчасному старінню клітин.

Фейхоа: користь і шкода для жінок

Для жінок фейхоа корисний завдяки вмісту фолатів, які важливі для підтримки репродуктивного здоров’я, особливо під час вагітності. Фолієва кислота, яку організм отримує з фейхоа, допомагає знизити ризик вроджених дефектів у плода.

Проте жінкам із підвищеною чутливістю до йоду слід бути обережними, оскільки цей фрукт може спричинити алергічні реакції чи загострити проблеми з щитоподібною залозою через високий вміст цього елемента.

Як вживати фейхоа

  • Фейхоа найкраще смакує у свіжому вигляді. Для цього розріжте фрукт навпіл та вийміть м’якоть ложкою, як це ми робимо з авокадо.
  • Його також можна додавати в салати, йогурти чи смузі.
  • Фейхоа можна використовувати для приготування джемів, соусів, компотів та навіть десертів. У Бразилії цей фрукт часто додають у випічку та желе.
  • Для тривалого зберігання фейхоа можна заморожувати, але перед тим слід очистити від шкірки, оскільки вона після розморозки буде мати гіркуватий смак.

Фейхоа найкраще смакує кімнатної температури.

Чим небезпечний фрукт фейхоа

Через високий вміст йоду фейхоа не рекомендується людям із проблемами щитоподібної залози, особливо при підвищеній функції.

Надмірне вживання фейхоа може викликати алергічні реакції, особливо у людей, чутливих до фруктів із високим вмістом вітаміну C.

З обережністю варто вживати фейхоа людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, оскільки вживання цього фрукта у великих кількостях може спричинити дискомфорт і розлади травлення.

Фейхоа: користь для чоловіків

Чоловікам фейхоа корисний завдяки високому вмісту антиоксидантів, які підтримують роботу серцево-судинної системи.

Калій, що міститься в фейхоа, сприяє регуляції кров’яного тиску та знижує ризик інсульту.

Багатий склад фейхоа також допомагає підтримувати здоровий рівень холестерину, що є важливим для чоловіків старшого віку.

Фейхоа містить також багато фолієвої кислоти, що корисно для здоров’я репродуктивної системи, оскільки допомагає підтримувати оптимальний рівень гормонів.

Джерело: webmd.com

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-11-04 11:27:18