Україна і світ

F-16, Typhoon та Tornado: названо винищувачі, які Захід може розглядати для поставок Україні

Після того, як країни Заходу дійшли згоди щодо відправки танків в Україну, саме з Нідерландів була висунута більш радикальна ідея – поставити Києву західні винищувачі для використання українськими пілотами.

Видання Sky News зібрало дані про літаки західного зразка, які можуть промайнути над Харковом або подолати звуковий бар’єр, проносячись у небі над Запорізькою областю.

Сьогодні США поки що виключають можливість відправки винищувачів F-16 в Україну, проте уряд Нідерландів заявив, що розгляне можливість їх постачання, якщо український уряд попросить про це.

Зараз дивляться

Водночас Київ отримав “позитивні сигнали” від Польщі, яка готова передати винищувачі F-16 у координації з НАТО, заявив високопоставлений український чиновник.

Sky News поспілкувалися з колишнім офіцером британської розвідки Філіпом Інгремом і назвало літаки, які можуть бути передані Україні в найближчі місяці.

F-16 Fighting Falcon

Маневрений винищувач F-16 універсальний і може розвивати швидкість понад 1,9 тис. км/год.

Він може знаходити цілі в будь-яких погодних умовах і виявляти літаки, що летять низько, в радіолокаційних перешкодах, стверджують у США.

У режимі “повітря-поверхня” F-16 може пролетіти понад 800 км, випустити снаряди з високою точністю, і, захищаючись від ворожих літаків, повернутися у вихідну точку.

Нідерланди – член НАТО – є однією з небагатьох країн світу, які використовують F-16 у складі своїх ВПС.

23 f16 1

– Я думаю, що цілком імовірно, що ми почнемо бачити, як Україні передається більше західних військових літаків – українцям вони потрібні, – сказав Sky News колишній офіцер розвідки Філіп Інгрем.

За його словами, складність полягає в тому, що пілоти не можуть просто перейти від керування одним літаком до іншого – особливо за інтенсивності бойових дій.

– Але ми бачимо, що українці, які приходять і вчаться керувати західним обладнанням, роблять за кілька тижнів те, на що в західних пілотів йдуть місяці, – додав Інгрем.

Відповідаючи на запитання про те, який вплив матиме ескадрилья F-16, пілотованих українцями, він сказав, що це матиме психологічний ефект на російські сили.

– Вони протистоять системі, яка, як вони знають, може перевершити їх на будь-якому етапі, – сказав він, стверджуючи, що це відсуне російські повітряні операції ще далі назад.

МіГ-29

МіГ-29 радянської розробки вже використовується українськими ВПС і служить як багатоцільовий винищувач.

Унаслідок розвалу Радянського Союзу низка європейських країн, включно з Польщею, мають запаси МіГ-29.

У березні минулого року, лише через кілька тижнів після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, Польща запропонувала Києву поставити весь свій парк МіГ-29 в обмін на F-16 зі США.

У той час Пентагон заявив, що ця пропозиція не є “прийнятною” і “викликає серйозні побоювання в альянсу НАТО”.

Однак за місяці, що минули відтоді, Україна провела надзвичайно успішні контратаки, і Києву було передано багато важких озброєнь, які, можливо, колись вважалися недоступними – HIMARS і танки є таким прикладом.

За словами Інгрема, потенційною проблемою для польських МіГ-29 є те, що їх модернізували для роботи з системами зв’язку НАТО, які, можливо, доведеться демонтувати, щоб вони не потрапили до рук Росії.

Відповідаючи на запитання щодо можливих термінів поставки F-16, МіГ-29 або інших літаків для України, Інгрем вказав на наступну зустріч на авіабазі Рамштайн у середині лютого, яка, як очікується, буде присвячена авіації.

Винищувач Eurofighter Typhoon

Винищувач Typhoon, здатний розвивати швидкість до 1,8 Маха – 3,5 тис. км/год – може виконувати різні функції, включно з високоінтенсивними бойовими діями, заявляють у Британії.

Уперше Typhoon був розгорнутий Королівськими повітряними силами Британії над Лівією в 2011 році, а з 2015 року використовується в Іраку і Сирії, де західні країни намагаються завдати ударів по цілях Ісламської держави.

Велика Британія входить до числа кількох країн, що мають запаси Typhoon, поряд із Німеччиною, Італією та Іспанією. Велика Британія має намір замінити його винищувачем нового покоління Tempest з 2035 року.

Досі Британія відкидала можливість відправки своїх винищувачів Typhoon до України, при цьому прессекретар глави британського уряду заявив, що вони “надзвичайно складні і потребують місяців, щоб навчитися літати”.

– Саме тривалість навчання використанню дуже складного обладнання є обмежувальним фактором у цьому випадку, але ми вивчатимемо, що ще ми можемо зробити для підтримки України, – заявляли в канцелярії прем’єра Британії.

Винищувач PA-200 Tornado

Двомісний винищувач, уперше представлений у 1980-х роках, Tornado використовувався такими країнами, як Велика Британія, Італія та Німеччина.

Їх використовували в ударах проти ІД в Іраку і Сирії, і, за повідомленнями, на їхню частку припадає близько 31% із приблизно 4315 цілей, завданих британськими Військово-повітряними силами під час операції.

Виведений з експлуатації Великою Британією 2019 року, коли Королівські ВПС перейшли на використання Typhoon, Tornado все ще перебуває на озброєнні в Німеччині, але його планують замінити більш сучасним винищувачем F-35.

Український дипломат Андрій Мельник раніше закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца пожертвувати Tornado Україні, щоб допомогти Києву у війні проти Росії.

– Хоч це і старий винищувач, але все ще дуже потужний. Чому б не передати ці Tornado Україні?, – написав він.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Раніше телеканал CNN з посиланням на власні джерела повідомив, що в уряді США не хочуть постачати Україні свої винищувачі F-16, однак Вашингтон не проти, щоб інші країни відправили українським пілотам літаки F-16 зі своїх запасів.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-02-03 01:14:42

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин