Україна і світ

Ексголова правління Нафтогазу виписав собі $10 млн премій: САП повідомила йому підозру

Сьогодні, 19 січня, прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) та детективи НАБУ повідомили про підозру колишньому голові правління НАК Нафтогаз України у зловживанні своїм службовим становищем, адже виписав собі премій на понад 229 млн грн.

Про це повідомляє пресцентр САП.

Колишньому чиновнику інкриміновано вчинення злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 (Привласнення чи розтрата чужого майна) КК України.

У прокуратурі розповіли, що у 2018 році голова правління ініціював розгляд наглядовою радою НАК питання преміювання за досягнення вагомих цілей, реалізацію важливих, стратегічних проєктів працівників Нафтогазу, зокрема членів правління.

В НАБУ розповіли, що йдеться про позитивне рішення у справі щодо контракту купівлі-продажу природного газу у 2009-2019 роках. Так, у травні 2018 року всупереч вимогам законодавства голова Нафтогазу видав наказ про преміювання працівників компанії, на підставі якого йому виплатили майже 261 млн грн.

При цьому голова правління свідомо приховав від членів комітету з призначень та винагород і наглядової ради, що встановлено граничні розміри преміювання – не більше 36 посадових окладів на рік.

В САП наголошують, що протягом 2018-2021 років службові особи Нафтогазу не сприяли розслідуванню, ховали від слідства документи та матеріали компанії.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

НАБУ і САП не повідомляють імени колишнього голови НАК, проте низка ЗМІ пише із посиланням на власні джерела, що це Андрій Коболєв.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-01-19 14:42:16