Україна і світ

Двоє дітей в реанімації: маленькі кияни мають тяжку форму Covid-19

Двоє хворих на Covid-19 малюків перебувають у реанімації однієї з київських дитячих лікарень, повідомила директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

За її словами, одній дитинці ще немає двох років, а друга – немовля, що народилося 14 днів тому.

Усього ж у столичних лікарнях з підтвердженим діагнозом Covid-19 перебуває 78 осіб, із яких 5 – діти, а з підозрою на захворювання 29 осіб, із яких 22 дитини.

Валентина Гінзбург зазначила, що ці факти свідчать про тенденцію до зростання кількості випадків тяжких форм коронавірусної інфекції серед дітей.

– Якщо перші 4 місяці 2022 року дітей на стаціонарному лікуванні перебували одиниці дітей з Covid-19, а до реанімації діти не потрапляли взагалі, то в липні лікарі відділення інтенсивної терапії виборювали у хвороби двох малюків і зараз рятують ще двох. Це однозначно свідчить про те, що Covid-19 у своєму найважчому перебігу повертається. Повертається стрімко й агресивно, не жаліючи незахищених – наймолодших, – зазначила Валентина Гінзбург.

Гінзбург наголосила, що всім містянам слід пам’ятати, що заразитися можна будь-де. Діти за віком не можуть бути щеплені, тому про їхню безпеку мають потурбуватися батьки. Вони повинні суворо дотримуватися правил епідемічної безпеки.

Директорка департаменту нагадала правила безпеки під час пандемії Covid-19:

  • намагайтеся не відвідувати без крайньої потреби місць скупчення людей;
  • просіть їх вдягати маски, якщо вони перебувають у безпосередній близькості від вашої дитини;
  • самі намагайтеся захистити обличчя дитини (маскою, якщо вік дозволяє), щоб убезпечити її від потрапляння інфекції через рот або ніс;
  • слідкуйте за гігієною своїх рук та не давайте дитині братися за поверхні у громадських місцях, транспорті;
  • обробляйте руки собі та дитині безпечними антисептиками.

Треба вимагати, щоб всі, хто повертається з вулиці, могли підходити до вашого малюка лише після того, як помили руки, а ще краще – переодяглися у домашній одяг. Адже доросла людина може захворіти і не мати симптомів, але може переносити інфекцію.

Всім, кому дозволяє вік, Валентина Гінзбург наполегливо рекомендує вакцинуватися.

Щеплення від Covid-19 проводяться:

  • у центрах первинної медико-санітарної допомоги та консультативно-діагностичних центрах,
  • у ТРЦ: GULLIVER, River Mall,
  • універмаг Україна.

На базі комунальних закладів охорони здоров’я також функціонують мобільні бригади, які за заявочним принципом можуть виїжджати на вакцинацію організованих колективів.

 – Тож оберіть зручний для себе варіант і вакцинуйтеся! – закликала Валентина Гінзбург.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Адже вакцинація з великою вірогідністю може запобігти виникненню захворюванню і майже стовідсотково знижує ризик його тяжкого перебігу.

реанимация дети
Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-08-03 18:11:05