Україна і світ

ДПА у 2025 році: чи буде проводитись та що відомо про нововведення

Фото: Pixabay

Після початку воєнних дій в Україні скасували проведення ДПА для школярів. Однак його планують повернути уже з наступного 2025 року.

Чи можливе проведення ДПА у 2025 році для учнів 4 і 9 класів та що відомо про нововведення — читайте детальніше в матеріалі Фактів ICTV.

Чи буде ДПА наступного 2025 року: що відомо

Державна підсумкова атестація (ДПА) — форма контролю відповідності освітнього рівня випускників загальноосвітніх навчальних закладів I, II, III ступенів та професійно-технічних навчальних закладів.

Оцінювання проводиться наприкінці навчального року у письмовій формі для молодшої (4 клас) та середньої школи (9 клас). Перелік навчальних предметів щороку визначається і затверджується Міністерством освіти і науки України.

Дізнаймося, чи буде ДПА у 2025 році в Україні.

В Українському центрі оцінювання якості освіти (УЦОЯО) розповіли про повернення іспитів та чи проводитимуть ДПА в Україні 2025 року для 4 та 9 класів.

ДПА для учнів 4 класу

У 2024 році був проведений пілотний тест для учнів 4 класу. Проте наразі в УЦОЯО відмовилися від масштабування проєкту у 2025-му. Натомість планується проведення другого етапу пілотування та буде продовжена робота з удосконалення моделі оцінювання.

Зараз фахівці центру опрацьовують результати пілотування ДПА з читання, математики та української мови, яке було проведене у травні 2024 року для 2 000 учнів 4 класів з 39 шкіл різних регіонів.

Зазначається, що результати, які були отримані цьогоріч, не позначаться на підсумкових оцінках учнів під час проведення ДПА 2025 року.

Результати ДПА будуть використані лише для уточнення підходів до оцінювання та розроблення моделі тестування.

ДПА для учнів 9 класу

УЦОЯО з 2025 року планує запровадити нові завдання ДПА для учнів 9 класів (ДПА-9).

Зокрема, школярі проходитимуть оцінювання з п’яти предметів:

  • української мови;
  • історії України;
  • математики;
  • іноземної мови;
  • природничих дисциплін.

Також під час проведення ДПА в Україні 2025 року до тестових завдань планують додати й усну частину. Оскільки, на думку фахівців Українського центру оцінювання якості освіти, такі предмети, як історія України та громадянська освіта, потребують розлогого висловлення думки.

Проте ДПА у 2025 році з’явиться не для всіх учнів. Планується поступовий запуск оцінювання. Наступного року заплановане пілотування якогось одного предмета.

У 2026 році деякі заклади освіти зможуть доєднатися до пілотування ДПА-9. Це відбуватиметься на добровільній основі. Результати пілотування будуть використовуватися для подальшого вдосконалення нових підходів оцінювання. До 2027 року планується запровадження оцінювання для усіх дев’ятикласників.

В УЦОЯО зазначають, що розроблення моделі ДПА для учнів 9 класів дещо складніше, ніж для учнів 4 класів. Це пов’язано з тим, що ДПА-9 повинна охопити більшу кількість освітніх галузей і забезпечити об’єктивне оцінювання знань учнів незалежно від освітньої програми, за якою вони навчалися.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Найімовірніше, ДПА для 9 класів буде проводитись в електронному форматі. Але поки є проблеми з організацією такого виду атестації, пов’язані з технічним забезпеченням шкіл та дотриманням академічної доброчесності під час тестувань.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-17 16:25:42