Україна і світ

Долар дешевшає: що стало причиною зміцнення гривні та яких змін слід чекати


Долар дешевшає: що стало причиною зміцнення гривні та яких змін слід чекати

За останні кілька днів долар в обмінниках та банках подешевшав майже на 3 гривні. І це після того, як курс стрімко злетів аж до 42 гривень за долар. Що спричинило зміцнення гривні і які прогнози надалі?

Рекламувати курси минулої п‘ятниці обмінникам заборонив Нацбанк, бо вони нібито завищені й спекулятивні. Це рішення породило купу жартів у соцмережах.

Та після цього гривня почала впевнено відвойовувати позиції. Долар подешевшав на 3 гривні. Нині в обмінниках за нього просять у середньому 39 гривень 40 копійок.

Фінансист Василь Невмержицький каже, що на паніці людей обмінні пункти таки добряче заробили. Тож заборона афішувати курс могла вплинути на гривню.


Коли людина йде вранці на роботу, вона бачить один курс, іде ввечері — бачить інший курс, у цій ситуації є психологічне напруження.

Збили паніку і тим, що банкам дозволили продавати більше готівкової валюти.

Якщо раніше вони могли торгувати лише тим, що викупили з рук у людей, то з 27 липня НБУ дозволив їм продавати через касу і ту валюту, яку здали клієнти банків зі своїх валютних рахунків.

Ефект від цього рішення відчутний лише нині, адже банки намагалися завезти готівковий долар, а нині це нелегко.

Віталій Шапран — експерт фінансового ринку додав:

Раніше, коли це відбувалося, то паніку гасили за 1-2 дні, бо рейсовим літаком завозили готівку — долар/євро, завозили в Бориспіль, а звідти розвозили по Україні, зараз такої можливості немає, завозять іншими шляхами.

Дозволили банкам уперше з лютого продавати безготівкову валюту, але її треба покласти на депозит бодай на 3 місяці. Курс на 2-3 гривні нижчий, ніж у касах. Купити долари можна по 36 гривень 90 копійок. Правда, лише на 50 тисяч гривень у місяць. Такі депозити вже пропонує безліч банків. І попит чималий.

Заступниця директора Департаменту роздрібного банкінгу Олена Юмакова розповіла:

Я не скажу прямо ажіотаж, але черги на відділенні є. Минулого тижня ми отримали понад дві тисячі заявок від клієнтів. Це понад 2 мільйона доларів ми зарахували на депозити.

Завдяки всім цим заходам найближчим часом, кажуть економісти, гривня може ще зміцнитися до позначки 37-38 гривень за долар. От тільки чи надовго затримається, прогнозувати не береться ніхто, адже фундаментальні причини для знецінення гривні є. А передусім все залежатиме від ситуації на фронті.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-08-05 18:24:41

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин