Україна і світ

До 6 тис. грн: українці можуть отримати пенсію на касах супермаркетів

На касах супермаркетів в Україні можна зняти готівкові кошти. Це стосується також пенсійних виплат.

Відповідні роз’яснення надав в ефірі загальнонаціонального телемарафону заступник міністра соціальної політики України Віталій Музиченко.

Він нагадав, що у великій кількості населених пунктів нашої держави немає банківської інфраструктури. Тому міністерство працює над тим, щоб отримати пенсію можна було не лише в банках або в банкоматах, але й у точках обслуговування людей, таких як супермаркети.

Йдеться про зняття на касі під час оплати покупок до 6 тис. грн пенсійних коштів.

– У системі АТБ та інших. При розрахунку карткою можна отримати готівкові кошти зі свого рахунку… Ви можете в магазині, в якому обслуговуєтеся, здійснюючи покупку, замовити до 6 тис. грн одноразову виплату коштів. І це відбувається без комісії. Це сервіс, який набув поширення і розвивається якраз у період війни, – наголосив Музиченко.

Він уточнив, що право вибору, в який спосіб отримувати кошти, залишається за пенсіонером.


За словами заступника міністра, близько 11 млн українців зараз отримують пенсії (за віком, по інвалідності, за вислугою років). Проте в міністерстві не відстежують, чи людина знаходиться в Україні, або ж за кордоном. На отримання пенсії місце перебування жодним чином не впливає.

Якщо людина отримує пенсійні виплати на банківський рахунок, вона має доступ до цих коштів у будь-якій точці світу. Нарахування на такий рахунок продовжуються.

Проблема виникає, якщо пенсіонер виїхав за кордон, але пенсію отримував через Укрпошту. В такому разі потрібно відкрити рахунок у банку та перевести на нього пенсійні виплати.

– Звичайно, що пошта чи листоноша в країнах Європи чи інших державах, куди перемістилася людина, проводити виплати не може. Людина для доступу до своїх коштів має змінити вид виплати або систему виплати. Вона може дистанційно відкрити банківський рахунок, – пояснив Музиченко.

Якщо ж пенсіонер уже має відкритий банківський рахунок, він може дистанційно, через електронний кабінет Пенсійного фонду подати змінені реквізити для виплат. І людині переведуть пенсійні виплати з Укрпошти на такий рахунок.

Також існує можливість перевести виплату пенсії з одного відділення Укрпошти на інше. Для цього потрібно зателефонувати на гарячу лінію підприємства.

Розповів Музиченко і про ініціативу “донат на пенсію”, яку запускають в Україні. Йдеться про те, що громадяни, які хочуть підтримати пенсіонерів із невеликими пенсіями, зможуть адресно перерахувати кошти такій людині.

– Це передбачає, що будь-яка особа може зробити певний внесок на адресу конкретного пенсіонера. Після внеску в Пенсійний фонд ці кошти гарантовано потраплять на рахунок тієї особи, на адресу якої зроблено виплату, – заявив Музиченко.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За його словами, наразі доопрацьовується електронна система, яка надасть можливість дистанційно робити такі донати.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-12-09 21:39:20

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин