Україна і світ

До 20 годин можуть перебувати у повітрі: що відомо про іранські БПЛА

Продаж бойових безпілотників в Росію може стати важливою віхою для іранської збройної промисловості та її статусу виробника зброї.

Проте це не змінить перебіг подій у повномасштабній війні на території України, повідомили в CNN.

За даними Інституту світу США, іранські безпілотники середнього та великого розміру, ймовірно, можуть залишатися в повітрі до 20 годин, несучи при цьому досить складні датчики, корисне навантаження та ряд озброєнь.

Минулого року генерал-майор Хосейн Салаамі, командувач елітного іранського Корпусу вартових ісламської революції, заявив, що його країна має безпілотники з дальністю дії 7 тис. кілометрів (4300 миль).

За його словами, деякі БПЛА, наприклад ті, що використовувалися ліванською Хізбаллою, можуть нести навантаження до 150 кг.

Іранські безпілотники й раніше використовувалися за межами його кордонів, але переважно в зонах близькосхідного конфлікту, де Тегеран міг переправляти їх своїм недержавним маріонеткам.

Вони були ефективні в Іраку, Ємені та Саудівській Аравії, де, на думку США, вони використовувалися при нападі на саудівські нафтові об’єкти у 2019 році, коли ціни на нафту злетіли до рекордно високого рівня. Хоча Іран тоді заперечував початок цієї атаки.

Нагадаємо, що у вівторок, 12 липня, радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван заявив, що Іран може поставити Росії безпілотники, зокрема дрони, що здатні нести озброєння.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Навчання російських військових тому, як керувати БПЛА, в Ірані готові розпочати вже наприкінці липня. Салліван наголосив, що Росія зазнала серйозних витрат на полі бою з Україною.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-07-13 02:19:47