Україна і світ

Для уникнення мобілізації мешканці ТОТ мають всіляко уникати контактів з окупантами

Попри намагання ворога використати українців, що живуть на тимчасово окупованих територіях, як «живий щит» чи «гарматне м’ясо», існують можливості цього уникнути.

Як повідомляє Урядовий портал, це зазначила в ефірі Першого каналу Віцепрем’єр-міністр України — Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

— Уникайте контакту з окупантами. Не повідомляйте місце свого перебування. Не співпрацюйте. Особливо — не отримуйте так званий паспорт громадянина російської федерації. Найкраще — використайте будь-яку можливість, щоб евакуюватися, — нагадала Віцепрем’єр-міністр ключові правила поведінки в окупації.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Ірина Верещук підкреслила, що мобілізація до російського війська, яка зараз відбувається на тимчасово окупованих територіях, є незаконною. Женевська конвенція однозначно й чітко забороняє мобілізовувати місцеве населення в армію ворога. Насильницька мобілізація — порушення Міжнародного гуманітарного права та воєнний злочин. І за це країна-окупант понесе невідворотну відповідальність.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-10-22 23:07:08