Україна і світ

Дієта при цукровому діабеті: що можна їсти, а що не можна


Цукровий діабет – одне з найпоширеніших та найнебезпечніших хвороб сьогодення. Існує два типи діабету – інсулінозалежний цукровий діабет та інсулінонезалежний цукровий діабет. Причини виникнення різні, але ця хвороба потребує контролю за способом життя, а особливо – харчуванням.

Дієтолог Оксана Скиталінська розповіла Фактам ICTV, як необхідно правильно харчуватися під час діабету, а також дала поради, як запобігти виникненню хвороби.

Дієта при цукровому діабеті

Цукровий діабет 1 типу – причини виникнення пов’язані з дефіцитом інсуліну. Нестача гормону призводить до того, що його не вистачає навіть на перероблення незначної кількості глюкози, що надійшла в організм.

Унаслідок цього рівень цукру в крові людини підвищується. Найчастіше цей тип зустрічається у дітей, яким все життя вводять ін’єкції інсуліну.

Цукровий діабет 2 типу – причини його появи не пов’язані з нестачею інсуліну, а розвиток його починається через втрату чутливості тканин до гормону підшлункової залози.

Люди з цим типом не потребують додаткових ін’єкцій інсуліну, а для їхнього лікування застосовують лікарські засоби, що стимулюють підшлункову до секреції інсуліну або зменшують стійкість тканин до цього гормону.

– Другий тип розвивається у людей старшого віку, у яких є метаболічний синдром, ожиріння, високий тиск, високий рівень цукру в крові, – зазначає дієтолог.

Харчування надзвичайно важливе для людини, адже цукровий діабет ніколи не розвивається за один день. Цьому передують непомітні зміни в організмі на тлі добробуту.

У людини може потроху зростати маса тіла. Якщо у жінок об’єм талії стає понад 80 см, а у чоловіків понад 94 см, це вже означає, що більшість цих людей мають інсулінорезистентність, яка є першим кроком до початку діабету другого типу або компенсованого цукрового діабету.

Якої дієти дотримуватися при цукровому діабеті

  1. Вживати їжу тричі на день – сніданок, обід та вечеря, без перекусів;
  2. Обирати продукти з низьким глікемічним індексом;
  3. Не вживати смажену, жирну та солодку їжу. Краще варити, запікати, тушкувати,  готувати на пару з мінімальною кількістю олії;
  4. Не вживати концентровану, додану фруктозу;
  5. За день необхідно випивати щонайменше 1,5 л звичайної рідини;
  6. Замінити цукор та солодощі на продукти, які містять вітамін C та B – найкраще підійдуть несолодкі фрукти та ягоди.

Дієта 9 при цукровому діабеті

За словами дієтолога, нині дієта №9 і всі номерні столи в Україні й усьому світі скасовані. Їх вже не існує, але як орієнтир – можна використовувати.

– Ці рекомендації щодо харчування писали тоді, коли у людей було замало знань про певні реакції організму і замало ліків, – каже Скиталінська.

Загалом дієту №9 можна сприймати як середземноморську, де є корисні жири, фрукти, овочі, горіхи, насіння, бобові та цільнозернові страви.

дієта

Щоб дотримуватися правил здорового харчування, старайтеся подумки розділити тарілку навпіл. Одну половину розділіть ще раз навпіл – таким чином у вас є три зони.

Перша половина тарілки – різнокольорові овочі (можуть бути термічно оброблені) зелені листові, друга чверть – зернові та висівки, а третя – білкові продукти.

Які продукти можна вживати під час діабету

Необхідно вживати їжу зі складними вуглеводами, які багаті на нежирний білок. Складні вуглеводи – це різноманітні овочі, несолодкі фрукти, цільнозернові крупи, капуста, броколі, нежирне м’ясо.

– Коли ми їмо такі складні вуглеводи, то рівень цукру в крові не піднімається за межі норми. Водночас підшлункова залоза виробляє невелику кількість інсуліну, щоб розщепити глюкозу, – стверджує Скиталінська.

  • цільнозернові або висівкові хлібобулочні вироби;
  • макаронні вироби з висівками, з твердих сортів пшениці;
  • гречана, пшоняна каші;
  • м’ясо, риба, птиця нежирних сортів;
  • зелень (петрушка, кріп);
  • овочі (огірки, кабачок, капуста, броколі, листя салату);
  • свіжі ягоди, несолодкі фрукти (яблука, ківі, груші, апельсини, грейпфрут, брусниця, журавлина, чорниця);
  • яйця;
  • молочні знежирені продукти;
  • чай, кава, компоти і соки, які не містять цукру, трав’яні відвари;

Дієтолог радить вживати природну їжу, тобто білкові продукти, які мають низькій глікемічний індекс, а перероблені продукти можуть мати високий індекс. Що більше проварений, подрібнений продукт, то вищий його глікемічний індекс.

– Найкраще відварювати, тушкувати, запікати, готувати на пару всі страви. Водночас смаження необхідно звести до мінімуму, бо продукти, приготовані цим способом, завдають багато шкоди.

По-перше, жир у процесі нагрівання змінює фізіологічні властивості і стає нездоровим для людини. По-друге, смажена їжа – висококалорійна, що теж згубно впливає на організм, – каже фахівець.

Які продукти заборонено вживати під час діабету

Заборонено вживати продукти, у яких глікемічний індекс занадто високий. Коли продукт з високим рівнем розщеплювання потрапляє в організм, то його молекули циркулюють у крові, що відразу підвищує рівень глюкози та інсуліну.

  • кондитерські, здобні, борошняні вироби, приготування яких потребує цукру;
  • жирне м’ясо, риба, птиця;
  • молокопродукти, кисломолочні вироби з високою жирністю;
  • жирні м’ясні бульйони;
  • солона риба;
  • жирна ковбаса;
  • макарони, вироблені з м’яких сортів пшениці;
  • копченості, спеції, гострі страви;
  • родзинки;
  • деякі солодкі фрукти (інжир, виноград, банани);
  • газовані напої;
  • соки, компоти з вмістом цукру;
  • алкогольні напої;
  • мариновані, солоні овочі.

Приклад меню на один день від дієтолога

Потрібно знати свій рівень цукру в крові, виміряти який можна за допомогою глюкометра, та підібрати продукти, які підходять вашому організму.

Сніданок: яєшня або омлет з овочами (шпинат, броколі, зелена стручкова фасоля, помідор) і шматочок цільнозернового хліба, також можна додати ягоди та чашку несолодкої кави чи чаю.

Обід: овочевий суп на нежирному бульйоні (всі види капусти, морква, гарбуз), можна зробити кашу і салат з овочами.

Вечеря: тушковані овочі і варена риба з несолодким зеленим чаєм.

– Якщо людина відчуває голод між прийомами їжі, то можна повільно перекусити жменькою горіхів, несолодким какао, запеченими або свіжими овочами, склянкою кефіру та шматочком хліба, – додала дієтолог.

Дієта при цукровому діабеті: профілактика

  • правильно харчуйтеся;
  • не навантажуйте підшлункову залозу;
  • не вживайте цукор і сіль;
  • стежте за своєю вагою;
  • займайтеся спортом;
  • уникайте стресів;
  • стежте за рівнем глюкози в крові;
  • відмовтесь від алкоголю і тютюну.

Також різні дієти, наприклад, дієту №5 призначають під час захворювань печінки, жовчного міхура, жовчновивідних шляхів та під час панкреатиту. Це одна з найпоширеніших дієт, яку рекомендують гастроентерологи та терапевти.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Під час такої дієти не потрібно виключати білки, жири та вуглеводи, адже це медична дієта, яка направлена не на схуднення, а на оздоровлення

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-12-05 13:29:00