Україна і світ

Дитяче ожиріння в Україні: майже 23% учнів 6-8 років мають надмірну вагу


За результатами дослідження Європейської ініціативи ВООЗ з епіднагляду за дитячим ожирінням, кожна п’ята дитина 6-8 років в Україні має надлишкову масу тіла.

Дитяче ожиріння: статистика

Європейська ініціатива ВООЗ з епіднагляду за дитячим ожирінням вже понад 20 років вимірює тенденції щодо надлишкової маси тіла та ожиріння серед дітей молодшого шкільного віку.

Вперше Україна долучилася до цього проєкту у 2023-2024 роках. У дослідженні взяли участь 3 557 дітей 187 початкових шкіл 20 різних регіонів країни.

Проаналізувавши дані про харчові звички та фізичну активність учнів молодшого школьного віку від 6 до 8 років, було  встановлено, що 22, 96% мали надмірну вагу, з яких 9, 13% страждали на ожиріння.

Щодо гендерних особливостей, то  це були переважно хлопці.

Харчування і фізична активність

Більше половини дітей молодшого шкільного віку (55,3%) щодня їли свіжі фрукти, тоді як щоденне споживання овочів було нижчим (41,4%).

Однак лише одна дитина з 10 отримувала щонайменше п’ять порцій щодня відповідно до рекомендацій.

Понад 40% дітей щоденно споживали солодкі закуски (17,7%) або робили це протягом тижня (24,3%). Споживання солоних закусок було менш поширеним, а кожна п’ята дитина пила безалкогольн напої з цукром.

Щодо часу, проведеного перед екранами, 54,5% дітей дивилися телевізор або користувалися електронними пристроями щонайменше дві години на день протягом тижня, а приблизно 83,5% робили те саме у вихідні.

Майже всі діти займалися активними або рухливими іграми щонайменше одну годину на день. Шість з 10 дітей ходили пішки або їздили на велосипеді до школи та назад (60,9%), а така ж кількість займалася спортом щонайменше дві години на тиждень (62,2%).

За словами заступника міністра охорони здоров’я України і головного державного санітарного лікаря Ігоря Кузіна,  отримані дані стануть основою для розробки рекомендацій, спрямованих на удосконалення законодавчих ініціатив, впровадження профілактичних медичних програм та освітніх стратегій з формування здорових харчових звичок майбутнього покоління.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-02-04 17:39:00