Україна і світ

Діти з особливими освітніми проблемами: що треба, щоб зробити їх соціально адаптованими

Війна поставили всіх українців в умови, коли слова виживання, жертовність, стійкість, мужність, допомога набувають емоційної конкретики. І найбільшої підтримки в цих нових жорстоких реаліях потребують діти, які потерпають зараз, позбавлені звичного безпечного середовища, які втратили дім, стали свідками страшних подій… Серед них – діти з особливими освітніми потребами (ООП), яким зазвичай потрібен неперервний корекційний супровід фахівців.

Переїзд сім’ї через війну, емоційне перенапруження стає надзвичайно серйозною проблемою для них, адже будь-яка перерва у корекційних заняттях із фахівцями може призвести до погіршення стану та втрати набутих навичок дитини.

Ця категорія дітей потребує особливої підтримки і суспільства, й держави, і благодійників.

У спільному спецпроєкті Вікон, Фактів ICTV.Здоров’я, ГО Let’s Do It Green Ukraine та дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ Україна) ми розповімо історії українських родин – учасників національного проєкту з психологічної діагностики та корекції дітей з ООП Обійми для кожного, хто потребує, які були змушені покинути свої домівки.

Проєкт Обійми для кожного, хто потребує, окрім надання конкретної допомоги родинам із такими дітьми, ставить перед собою ще й просвітницьку мету. Бо від того, чи вдасться достукатися до всіх, хто може вирішити цю проблему, залежить життя і майбутнє українських дітей з ООП.

Їх не так уже й мало – за офіційними даними, в Україні налічується 7,3 млн дітей. Усіх разом – і тих, хто виїхали за межі країни, і тих, що залишилися. І приблизно кожна четверта дитина потребує систематичного проведення психологічної діагностики та тієї чи іншої психологічної допомоги.

Звісно, ці дані не можна вважати точними, але вони демонструють тенденцію, зафіксовану ВООЗ.

Фото: Pixabay

Проєкт Обійми для кожного, хто потребує опікується дітьми, яким встановлено діагнози:

  • розлад аутистичного спектра (РАС);
  • розлад дефіциту уваги та гіперактивності (РДУГ);
  • порушення розвитку мовлення;
  • порушення інтелектуального розвитку;
  • тривожні розлади (зокрема ПТСР);
  • депресія.

Проєкт охоплює різні куточки України, найповніше він реалізується у Києві, Львові, Одесі, Хмельницькому, Тернополі, Харкові, Дніпрі, Черкасах, Запоріжжі, Вінниці…

Використовується комбінований формат (онлайн + офлайн). Така універсальність дає змогу надавати допомогу як у містах, так і в сільській місцевості.

Станом на липень 2023 р. учасниками проекту стали понад 1 500 українських дітей віком від 1 до 18 років. У листі очікування на участь у проєкті – ще майже стільки саме. Це свідчить про великий попит на допомогу, яку надає проєкт.

Його програма передбачає:

  • проведення оперативної діагностики дітей з ООП;
  • психологічну реабілітаційну допомогу дітям з ООП;
  • навчання батьків дитини з ООП самостійного проведення в домашніх умовах корекції та реабілітації дитини, відповідно до результатів діагностики й запиту.

До речі, з батьками проводять індивідуальні сесії та групові спеціалізовані вебінари. Пройшовши таке навчання, батьки зможуть здійснювати корекційно-реабілітаційні заходи незалежно від того, де родина проживає на цю мить, чи є можливість звернутися до дитячого психолога, нейропсихолога, логопеда тощо, чи є фінансова спроможність звернутися до приватного фахівця.

Корекційна робота з дитиною триває від 1 до 6 місяців.

Чи ефективна вона? І як цю ефективність визначити? Загальний результат спільної роботи фахівця і батьків дитини визначається оцінкою від 1 до 5 балів, яку наприкінці програми виставляють батьками і корекційний фахівець.

Вона залежить від того, яка ціль ставилася на початку занять і чого досягла дитина після їхнього завершення. Все прозоро та зрозуміло.

дитина, школа, діти пишуть, заняття

Фото: Pixabay

Водночас, реалізуючи проєкт Обійми для кожного, хто потребує, організатори зіткнулися з проблемами, які перешкоджають досягненню більш значущих результатів.

Деякі з цих проблем – об’єктивні, тож на них просто потрібно зважати.

Перша – проведення індивідуальних сесій з дітьми з ООП іноді неможливе через ракетні загрози, обстріли та перебої з електроенергією, як це було в  період зими й весни 2023 р.

Друга – щонайменше 75% дітей із ООП виховуються в неповних сім’ях, як правило, лише мамою.

Але є й інші проблеми, вплинути на які можна і треба.

  1. Кадровий дефіцит

Попит на психологічну діагностику та корекцію значно перевищує кадрові можливості проєкту. Не вистачає фахівців.

Вартість послуг корекційного спеціаліста в країнах ЄС, щонайменше у 7 разів більша, ніж в Україні. Країни ЄС спрощують системи підтвердження кваліфікації для українських спеціалістів, створюють програми адаптації для молоді. Враховуючи, що 90% корекційних спеціалістів – жінки, які можуть виїхати за кордон, наявний відтік кваліфікованих працівників, а також молоді, що потенційно могла б стати кадровим резервом.

Шляхи вирішення проблеми. Створювати на базі вже наявних і дієвих програм з діагностики та корекції дітей з ООП, безкоштовні освітні модулі, наприклад, для студентів старших курсів профільних ЗВО, метою яких стала б підготовка та формування кадрового резерву з можливістю максимально швидкого залучення вже підготовленого фахівця до корекційної проєктної діяльності.

  1. Відсутність правового поля для діяльності корекційних спеціалістів

Це призводить до того, що до роботи з надання такої спеціалізованої психологічної допомоги залучаються люди з неналежною освітою та компетентністю. А це створює безліч загроз, як-от негуманне ставлення до дітей; психічне та фізичне насильство з боку людей, які називають собі фахівцями; шкідливі, хибні рекомендації батькам; шахрайство та деструктивна маніпуляція дітьми та їхніми батьками.

Це у свою чергу підриває довіру до дієвості психологічних послуг. А сам факт звернення до корекційного спеціаліста сприймається в соціумі як щось негативне, як вирок дитині з ООП. Тому деякі батьки воліють чекати, поки саме минеться, або й узагалі залучати так звану “народну медицину”.

Шляхи вирішення проблеми. Переймати досвід країн західних демократій, де для роботи, пов’язаної з діагностикою та корекцією дітей та підлітків з ООП, потрібна кваліфікація, вимоги до якої чітко сформульовані – там і відповідний досвід, і знання сучасних програм.

В Україні, поряд із комплексними та довгостроковими програмами з діагностики та корекційного супроводу дітей з ООП повинна проводитися національна інформаційна кампанія, спрямована те, щоб просвітити батьків таких дітей, переконати їх, що можна допомогти їхнім дітям соціально адаптуватися в суспільстві.

дитина, дитина з мамою, батьки, море

Фото: Pixabay

  1. Зруйнована інклюзивна інфраструктура

Щонайменше 15% інклюзивних ресурсних центрів було знищено росіянами. Здебільшого це державні осередки роботи з дітьми з особливими освітніми потребами. Руйнації дитячих лікарень, шкіл, садочків, локацій позашкільного дозвілля як у державному, так і комерційному сегменті, суттєво обмежили можливості надання дітям з ООП психологічної допомоги.

Шляхи вирішення проблеми. Розробляти, впроваджувати комбіновані формати індивідуальної корекційної роботи з дітьми, які дозволять задовольнити потребу в психологічному сервісі людей у постраждалих регіонах України. Такі формати зможуть компенсувати відсутність інфраструктури для очної роботи з дітьми.

Українському суспільству та державі необхідно нарешті зрозуміти , що дітей і підлітків з ООП вкрай неправильно позиціонувати як додаткове ресурсне навантаження на суспільство, яке необхідно обслуговувати. Це абсолютно хибна думка.

Приклади країн Європи, США, Ізраїлю, де діють спеціально розроблені довгострокові програмам з цільовим фінансуванням, її спростовують. Там створюються умови, за яких дитина з ООП стає автономною в межах можливого, соціально адаптованою, перспективною з точки зору потенційної власної затребуваності на внутрішньому ринку праці, а отже, й корисною суспільству.

Проєкт Обійми для кожного, хто потребує теж зорієнтований саме на це.

Проєкт  запрошує до співробітництва та партнерства всіх охочих. Контакти організації: електронна пошта: official@letsdoitgreenukraine.com.ua, номер телефону: +38 067 565 9994.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-08-08 18:23:41

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин