Україна і світ

Держбюджет, інфляція та ВВП: Марченко дав прогноз на 2023 рік

Міністр фінансів Сергій Марченко під час конференції Forbes дав обережний прогноз на 2023 рік. Він очікує, що ситуація з інфляцією та ВВП стане трохи кращою, ніж у 2022, проте звертає увагу на загрозливі фактори, які можуть вплинути на ситуацію.

Він зазначив, що до кінця цього року держава очікує залучити ще 16 млрд доларів США міжнародної підтримки. Марченко наголосив, що наступний рік для державного бюджету України не буде набагато кращим, оскільки війна триває, а це одна із основних статей витрат нашої держави.

Також міністр попередив, що бюджет забезпечується частково завдяки допомозі партнерів і донорів, і тут можуть бути певні особливості, оскільки ситуація у світі різко змінилася.

– Якщо на початку війни економіки багатьох країн-партнерів були стабільними, інфляція – під контролем, то зараз почали виникати загрозливі чинники. Серед них – зниження зростання економік, у тому числі США та в єврозоні у 2023 році. Економіка Китаю призупиняє свій розвиток, що також впливає на споживання, – сказав він.

Також важливим фактором є ціни на енергоносії та різке зростання цін на продовольство на 20%.

– Багато країн перебувають на межі дефолту. Наслідки, на які ми маємо звернути увагу: кризи відставки урядів деяких країн, де внутрішні виклики перевищили зовнішні, пов’язані з війною… У таких умовах ми готували бюджет на 2023 рік зі стабільними, незмінними податками, – наголосив міністр.

Марченко повідомив, що серед найнадійніших партнерів України перше місце посідають США, які щомісяця спрямовують нам по 1,5 млрд доларів, далі – ЄС та макрофінансова допомогу від нього, наступними йдуть МВФ та Світовий банк, які, можливо, виділять програму для України.

– Ми над цим працюємо, але рішення за ними. Нам програма вкрай необхідна, ми бачимо це як один із основних пріоритетів, – сказав він.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Водночас Сергій Марченко повідомив, що цього року прогнозована інфляція – до 30%, а наступного, як очікується, 20% ВВП. Програма покликана допомогти наблизити ВВП України до довоєнного, що вкрай складно в тих умовах, в яких ми є зараз.

– Очікуємо, що наступного року буде зростання ВВП. Сподіваємося, що на військовому фронті будуть лише покращення… Мова про перегляд тарифів та їх підвищення до кінця війни не йде і не йтиме, – пообіцяв міністр.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-10-06 18:10:32

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин