Україна і світ

День гарячої пастроми: історія, факти та рецепт пастроми з курки


14 січня в США відзначають Національний день гарячої пастроми. Ця страва є м’ясним делікатесом, традиційно виготовленим з яловичини, але зараз готують її з майже будь-якого м’яса.

У нас, в Україні, пошановувачі частіше готують пастрому з курки.

Національний день гарячої пастроми в США

Історія пастроми тісно пов’язана з єврейською кухнею Молдавії та Румунії, а також із тюркськими кулінарними традиціями.

Це свято проходить щороку та збирає любителів цього делікатесу.

Історія пастроми

Вперше цю страву подали в Нью-Йорку наприкінці 1800-х років. Литовський іммігрант, на прізвище Вовк, познайомив містян із цією стравою завдяки рецепту, який отримав від румунського друга.

Обмін відбувся за послугу, а результатом стала стрімка популярність пастроми. Вовк відкрив гастроном за адресою Делансі-стріт, 88, де пропонував пастрому на житньому хлібі, що стало класичним нью-йоркським смаколиком.

Походження слова пастрома

Назва пастрома походить від румунського слова pastramă, яке, своєю чергою, має тюркські корені – pastırma. Турецьке слово утворене від дієслова bastırmak, що означає “давити”. Альтернативною версією є походження від румунського a păstra – зберігати, оберігати” Обидва варіанти логічні, хоча й взаємозаперечні.

Рецепт пастроми з курки

Цей рецепт ідеально підійде для тих, хто любить ніжне м’ясо з ароматними спеціями.

Інгредієнти:

  • куряче філе – 500 г
  • сіль – 1 ч. л.
  • цукор – 1 ч. л.
  • чорний мелений перець – 1/2 ч. л.
  • паприка – 1 ч. л.
  • гранульований часник – 1/2 ч. л.
  • оливкова олія – 1 ст. л.
  • лавровий лист – 2 шт.
  • вода – 1 л

Як зробити пастрому з курки:

  1. Для маринаду воді розчиніть сіль і цукор, додайте лавровий лист.
  2. Викладіть у маринад куряче філе і помістіть його на 12 годин у холодильник.
  3. Змішайте паприку, перець, гранульований часник і трішки солі.
  4. Вийміть філе з маринаду, обсушіть і натріть сумішшю спецій.
  5. Розігрійте оливкову олію на сковороді й швидко обсмажте філе з обох боків до золотавої скоринки.
  6. Перекладіть обсмажене філе у форму для запікання, накрийте фольгою й запікайте в духовці за 180 градусів близько 20 хвилин.

Дайте пастромі охолонути, наріжте скибками й подавайте. Це чудовий вибір для бутербродів, салатів або просто як закуска. Смачного!

Поради для приготування пастроми з яловичини

Якщо готуєте пастрому з яловичини, дотримуйтесь таких рекомендацій:

  • Використовуйте яловичу грудинку або іншу частину м’яса з помірним вмістом жиру.
  • Маринуйте м’ясо у соляному розчині протягом 3 днів, щоб воно стало м’яким і насиченим ароматом.
  • Для спецій підходять чорний перець, коріандр, кмин, гірчиця, паприка та сушений часник.
  • Після маринування обов’язково натріть м’ясо спеціями та залиште на кілька годин.
  • Запікайте яловичину за 170 градусів протягом 2-3 години, залежно від розміру шматка.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: dilovamova

Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-01-14 05:30:00