День гарячої пастроми: історія, факти та рецепт пастроми з курки
14 січня в США відзначають Національний день гарячої пастроми. Ця страва є м’ясним делікатесом, традиційно виготовленим з яловичини, але зараз готують її з майже будь-якого м’яса.
У нас, в Україні, пошановувачі частіше готують пастрому з курки.
Національний день гарячої пастроми в США
Історія пастроми тісно пов’язана з єврейською кухнею Молдавії та Румунії, а також із тюркськими кулінарними традиціями.
Це свято проходить щороку та збирає любителів цього делікатесу.
Історія пастроми
Вперше цю страву подали в Нью-Йорку наприкінці 1800-х років. Литовський іммігрант, на прізвище Вовк, познайомив містян із цією стравою завдяки рецепту, який отримав від румунського друга.
Обмін відбувся за послугу, а результатом стала стрімка популярність пастроми. Вовк відкрив гастроном за адресою Делансі-стріт, 88, де пропонував пастрому на житньому хлібі, що стало класичним нью-йоркським смаколиком.
Походження слова пастрома
Назва пастрома походить від румунського слова pastramă, яке, своєю чергою, має тюркські корені – pastırma. Турецьке слово утворене від дієслова bastırmak, що означає “давити”. Альтернативною версією є походження від румунського a păstra – зберігати, оберігати” Обидва варіанти логічні, хоча й взаємозаперечні.
Рецепт пастроми з курки
Цей рецепт ідеально підійде для тих, хто любить ніжне м’ясо з ароматними спеціями.
Інгредієнти:
- куряче філе – 500 г
- сіль – 1 ч. л.
- цукор – 1 ч. л.
- чорний мелений перець – 1/2 ч. л.
- паприка – 1 ч. л.
- гранульований часник – 1/2 ч. л.
- оливкова олія – 1 ст. л.
- лавровий лист – 2 шт.
- вода – 1 л
Як зробити пастрому з курки:
- Для маринаду воді розчиніть сіль і цукор, додайте лавровий лист.
- Викладіть у маринад куряче філе і помістіть його на 12 годин у холодильник.
- Змішайте паприку, перець, гранульований часник і трішки солі.
- Вийміть філе з маринаду, обсушіть і натріть сумішшю спецій.
- Розігрійте оливкову олію на сковороді й швидко обсмажте філе з обох боків до золотавої скоринки.
- Перекладіть обсмажене філе у форму для запікання, накрийте фольгою й запікайте в духовці за 180 градусів близько 20 хвилин.
Дайте пастромі охолонути, наріжте скибками й подавайте. Це чудовий вибір для бутербродів, салатів або просто як закуска. Смачного!
Поради для приготування пастроми з яловичини
Якщо готуєте пастрому з яловичини, дотримуйтесь таких рекомендацій:
- Використовуйте яловичу грудинку або іншу частину м’яса з помірним вмістом жиру.
- Маринуйте м’ясо у соляному розчині протягом 3 днів, щоб воно стало м’яким і насиченим ароматом.
- Для спецій підходять чорний перець, коріандр, кмин, гірчиця, паприка та сушений часник.
- Після маринування обов’язково натріть м’ясо спеціями та залиште на кілька годин.
- Запікайте яловичину за 170 градусів протягом 2-3 години, залежно від розміру шматка.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Джерело: dilovamova
Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-01-14 05:30:00