Україна і світ

Дефіциту не передбачається: в Мінагрополітики пояснили, як відключення світла вплинуть на ціни продуктів

Через відключення електроенергії ціни на продукти харчування в Україні зростуть на кілька відсотків. Проте суттєвого здорожчання і дефіциту не передбачається.

Про це в ефірі національного телемарафону повідомив перший заступник міністра аграрної політики Тарас Висоцький.

– Частка електроенергії в залежності від типу продукції впливає на ціну від 3% до 5%. Все залежить від того, яка надалі буде частота відключень і, відповідно, від потреб використання альтернативних джерел, які є дорожчими. Якщо ситуація буде поточною, з прогнозованим плановим відключенням, то суттєвого здорожчання не передбачається. Будуть незначні коригування, на кілька відсотків, але не більше, – сказав він.

Висоцький зазначив, що найближчим часом до України надійде багато альтернативних джерел, тобто генераторів. Вони замовлені за кошти підприємств, а також профінансовані міжнародними партнерами.

За словами чиновника, для базового продуктового кошику відключення електроенергії фізичних загроз не спричиняє.

До того ж, в Україні вирощують значно більше зернових, олійних культур і продуктів їхньої переробки, аніж потрібно для внутрішнього споживання.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Значна частина цієї продукції завжди відправляється на експорт, але за необхідності вона буде спрямована на внутрішній ринок.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-12-07 11:38:16